’s Ochtends het eten al klaarzetten en ’s avonds meteen aanschuiven? En dat zonder dat u er zelf veel voor hoeft te doen? Het klinkt misschien als iets wat te moois is om waar te zijn, maar dat is het niet. Met behulp van een slowcooker lukt dit namelijk. We leggen uit wat het is en geven de voor- en nadelen van het apparaat.
Hoe werkt een slowcooker?
Een slowcooker doet wat zijn naam al zegt: hij gaart eten langzaam en op een lage temperatuur. Het is een elektrisch apparaat. De meeste hebben 3 standen: low, high en een warmhoudstand. Op low staat het apparaat vaak 6 tot 8 uur aan, met uitschieters zelfs naar 10 uur. Wanneer u hem op high zet, is dit ongeveer de helft van de tijd. Dus zo’n 3 tot 4 uur. Bij beide standen komt de temperatuur niet boven de 100 graden uit.
De warmhoudstand schakelt bij de meeste apparaten automatisch in als de (ingestelde) tijd verstreken is. Het is niet de bedoeling om met die stand een maaltijd (opnieuw) op te warmen, zoals een magnetron wel kan. Schep het dan over en verwarm op een andere manier.
Kan alles rauw het apparaat in?
Alle ingrediënten kunnen in principe rauw de slowcooker in. In de tijd daarna gaart alles, zonder dat het tot pap gekookt wordt. Voor vlees kan het soms wel lekkerder zijn om het eerst los in een pan aan te braden. Dan krijgt het een betere smaak of een mooiere kleur. Groenten moeten meestal wel eerst gesneden worden, tenzij u de hele groenten wilt gebruiken.
Kan het apparaat zomaar zo lang aan blijven staan?
Het klinkt misschien gek om het apparaat ’s ochtends aan te zetten en daarna de deur uit te gaan. Want het staat toch de hele dag aan. Maar dat kan prima, het apparaat is ervoor gemaakt om langere tijd aan te staan. Omdat het apparaat het kookpunt van 100 graden niet bereikt, kan er ook niks aanbranden.
U kunt er natuurlijk wel bij blijven en er een keer doorheen roeren. Maar in principe is het niet nodig. De deksel blijft er continu op. Daardoor trekken alle smaken in het gerecht.
Wat kan er allemaal in een slowcooker?
U kunt veel klaarmaken in de slowcooker. Stoofpotten of pastasauzen zijn een goed voorbeeld. Maar ook diverse soorten vlees worden mals in het apparaat. Kip en kalkoen hebben meestal ‘maar’ 3 tot 4 uur nodig om te garen op een lage stand. Tip: kies kipdijfilet in plaats van gewone kipfilet, dat blijft malser. Varkensvlees heeft 6 tot 8 uur nodig en rundvlees 8 tot 10 uur.
Maar ook groenten, soepen, curry’s of een stamppot kunt u klaarmaken in het apparaat. Eigenlijk alles wat normaal gesproken lang op moet staan, kan ook in de slowcooker. U heeft er dan alleen wat minder omkijken naar. Denk bijvoorbeeld ook eens aan stoofpeertjes uit het apparaat.
De voordelen van een slowcooker
Er zijn een hoop voordelen om het apparaat te gebruiken:
- U zet ’s ochtends het apparaat aan en ’s avonds is het eten klaar. U hoeft er verder niet meer naar om te kijken.
- Het apparaat werkt op stroom en verbruikt weinig. De meeste slowcookers gebruiken nog geen 1 kilowattuur (kWh) per 8 uur. De kosten voor 1 kWh zijn in december 2024 30 cent. Ter vergelijking: de (elektrische of inductie) kookplaat of oven verbruiken bijna 1kWh per uur. Plus: wie nog op gas kookt, is sowieso meer kwijt, omdat de gasprijs hoger is dan elektriciteit.
- Vlees wordt altijd mals in de slowcooker, terwijl het in de pan nog weleens taai kan worden.
- Er gaat geen smaak verloren. Doordat de deksel continu op het apparaat zit, trekken alle smaken lekker in. De warmte verdampt en zorgt hierbij voor vochtigheid. Voeg dus zelf niet te veel vocht toe (tenzij u een soep maakt), anders kan het geheel te nat blijven.
- Er is weinig vet nodig. Waar in een (koeken)pan veel boter of olie gaat om iets te garen, is er maar weinig nodig in dit apparaat. Handig voor wie dat belangrijk vindt.
De nadelen van een slowcooker
Het apparaat heeft niet alleen maar voordelen. Er zitten ook een aantal nadelen aan:
- U moet wel altijd ruim van tevoren nadenken als u iets wilt maken in het apparaat, omdat het dus lang staat te garen.
- Het apparaat moet eerst gekocht worden. De prijzen variëren tussen de 30 en 150 euro. Dat ligt aan de grootte (hoeveel liter erin gaat) en aan kwaliteit.
- Hoe meer inhoud, hoe groter de pan. U moet er dus wel ruimte op het aanrecht en in een kast voor hebben.
- Er kan maar één gerecht tegelijkertijd gemaakt worden. Bevat een maaltijd meerdere soorten bereidingen? Dan zult u die los van elkaar moeten maken.
(Bron: Libelle-Lekker, Miljuschka, OhmyFoodness, Eetspiratie. Foto: Shutterstock)