Alles wat je moet weten over asperges

Het officile aspergeseizoen loopt van half april t/m eind juni. Maar hoe maak je ze het beste schoon? Wat is de kooktijd? En kun je asperges lang bewaren? We vertellen je alles over het witte n groene goud!

Asperges in het seizoen

De hele winter wordt er reikhalzend naar uitgekeken: de start van het aspergeseizoen. Wanneer het aspergetijd is, verschilt ieder jaar omdat het een natuurproduct is. Asperges die in volle grond geteeld worden zijn afhankelijk van de buitentemperatuur. Hoe warmer het is, hoe eerder het seizoen start. Helaas staat een snelle start niet altijd gelijk aan een goede oogst. Het kweek- en oogstproces is heel intensief en deze soort is maar beperkt beschikbaar van begin april tot ongeveer eind juni. In de maanden mei en juni is het witte goud volop verkrijgbaar.

Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.

Wat is het verschil tussen witte en groene asperges?

Je ziet ze regelmatig liggen in de supermarkt of bij de groenteboer, maar wat is eigenlijk het verschil tussen witte en groene asperges? Witte asperges hebben een verfijnde, milde smaak en worden vaak gekookt of in soepen gebruikt. Groene asperges hebben een aardse, soms pittige smaak en zijn steviger. Groene asperges bereiden kan op verschillende manieren. Ze zijn bijvoorbeeld heerlijk gegrild of verwerkt in hartige taarten. Een belangrijk verschil tussen de twee is dat de witte onder de grond in speciale aspergebedden geteeld worden, terwijl de groene boven de grond groeien.

Tip

Koop asperges met glanzende stengels die niet uitgedroogd of gebarsten zijn. Wrijf ze voorzichtig langs elkaar. Hoor je een piepend geluid? Dan weet je dat ze cht vers zijn!

Asperges schoonmaken

Voordat je asperges bereiden kan, kun je ze het beste als eerste aan de onderkant afsnijden en dan 30 minuten in koud water leggen. Hierdoor kunnen ze zich volzuigen met water en zijn ze beter te schillen. Leg ze vervolgens plat op een werkblad en schil ze met een dunschiller of een speciaal aspergemesje. Begin 2 3 cm onder de kop en schil ze zorgvuldig van boven naar beneden. Zorg ervoor dat er geen stukjes schil achterblijven. Gooi de schillen niet weg overigens, je kunt een heerlijke aspergesoep van schillen maken.

Asperges koken

Ga je asperges koken? Leg dan de asperges in een grote pan met ruim koud water of in een aspergepan. De koppen mogen er net iets bovenuit steken. Voeg er een snufje zout en een klontje boter aan toe en breng het water aan de kook. Laat ze 10 minuten zachtjes doorkoken. Neem de asperges van het vuur en laat ze 10 minuten doorgaren met de deksel op de pan. Schep ze met een schuimspaan uit het water om breken te voorkomen. Ook het kookvocht is lekker voor aspergesoep of sauzen.

Checken of ze gaar zijn? Prik voorzichtig met een mes of vork in de onderkant. Voel je geen of weinig weerstand? Dan zijn ze gaar en kun je ze opdienen.

Asperges eten

Ze worden traditioneel als bijgerecht met ham en ei gegeten, maar ze zijn ook lekker met een hollandaisesaus of bearnaisesaus. Of met een beetje gesmolten boter en nootmuskaat. Je kunt ze ook wokken en frituren of als hoofdgerecht serveren in een quiche, als soep en zelfs als nagerecht. Kortom, dit ingredint is ontzettend veelzijdig in gebruik!

Asperges bewaren

Verse, witte asperges kun je het beste binnen twee dagen bereiden of tot vier dagen in de koelkast bewaren. Rol ze dan wel in een vochtige theedoek, want ze zijn gevoelig voor uitdroging. De groene bewaar je in een open zak. Zijn ze voorverpakt? Dan kunnen ze iets langer bewaard worden. Heb je ze gekookt? Dan kun je ze circa n dag bewaren in het afgekoelde kookvocht, in de koelkast.

Liever langer? Asperges invriezen is ook mogelijk. Hiervoor hoef je de schoongemaakte stengels alleen maar kort te blancheren. Daarna blijven ze in de vriezer 1 jaar houdbaar.

Recepten met asperges

Trek gekregen? Dat snappen we en daarom delen wij heerlijke asperges recepten. Ga je voor een salade met frambozendressing, een pasta carbonara of een krokante tartelette?

Wil je iedere week de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.