Zoveel water heeft u nodig in een noodsituatie

In een noodsituatie kan de toegang tot schoon drinkwater plotseling wegvallen. Dan is het belangrijk om goed voorbereid te zijn en te weten hoeveel water u minimaal nodig heeft, om uzelf (en uw gezin) in leven te houden totdat de situatie weer onder controle is. In dit artikel vertellen we u er alles over.

Het advies is minimaal 9 liter per persoon

Volgens het Rode Kruis en de overheid wordt aangeraden om voor noodsituaties per persoon minimaal 3 liter water per dag in huis te hebben. Dit is gebaseerd op de veronderstelling dat u 2 liter water per dag nodig heeft voor drinkwater en daarnaast nog eens 1 liter voor zaken zoals koken en persoonlijke hygiëne (denk aan handen wassen).

Dit advies geldt voor een periode van 3 dagen, de gemiddelde tijd die het kan duren voordat er weer toegang is tot schoon drinkwater. Dus in totaal wordt er voor 1 persoon aangeraden om minimaal 9 liter water in huis te hebben. Voor een gezin van 4 zou dat dus minimaal 36 liter water zijn.

In sommige gevallen is er meer water nodig

De hoeveelheid van 3 liter per persoon per dag (of 9 liter in totaal) is een minimum. Dit zou in de meeste gevallen voldoende moeten zijn voor uw basisbehoeften, maar in sommige situaties kan het zijn dat er meer nodig is. Bijvoorbeeld wanneer u huisdieren heeft of als u zich lichamelijk extra moet inspannen. Maar de behoefte aan water kan ook variëren door de omstandigheden van de noodsituatie, zoals bij hitte of ziekte.

Water uit de kraan of water uit de supermarkt

Alleen wacht nog even voordat u naar de supermarkt gaat, om massaal flessen water in te slaan. Volgens waterdeskundige Roberta Hofman van het onderzoeksinstituut KWR kunt u hier in Nederland namelijk ook prima kraanwater voor gebruiken, zo vertelt hij aan het AD. “Kraanwater is veilig en bevat geen ziekmakers, de zogeheten pathogenen.”

Water bevat na zuivering nog wel bacteriën die in een fles kunnen groeien, maar u wordt hier niet ziek van. Wel kan de smaak van het water na verloop van tijd veranderen. Het wordt dan minder lekker, maar is volgens de expert nog steeds veilig te drinken.

Kies bij voorkeur voor een glazen fles

Bewaar kraanwater altijd afgesloten, bij voorkeur in een glazen fles op een koele en donkere plek. In de ideale situatie steriliseert u de fles voordat u het water erin giet, alleen dit kost wel meer tijd en moeite voor een minimaal verschil. U krijgt het water namelijk nooit helemaal vrij van micro-organismen. Een plastic fles is ook een optie, alleen hierin kunnen bacteriën net iets sneller groeien.

Eens per jaar verversen ‘zou prima moeten zijn’

Over hoe lang u water precies kunt bewaren, zijn de meningen verdeeld. Idealiter is dit volgens verschillende bronnen een paar dagen, maar Hofman geeft aan dat als u het water eens per jaar ververst (voor noodsituaties), dat dit ook prima zou moeten zijn.

Nog beter is het volgens mevrouw om dit zelf te testen. Vul eens een fles en open deze na een halfjaar om te kijken hoe het ermee staat. Proef en ruik aan het water om de kwaliteit te beoordelen.

noodpakket

Lees ook: Wat moet er allemaal in een noodpakket zitten?

(Bron: Rode Kruis, AD, Rijksoverheid. Foto: Shutterstock)