Heb je portobello op een menukaart of in een ingredintenlijst zien staan maar weet je niet precies wat het is? Lees dan snel verder want wij vertellen je alles over deze heerlijke paddenstoel, inclusief de lekkerste recepten natuurlijk!
Portobello
We verklapten het al even, maar deze reus behoort tot de paddenstoelen. Net als de welbekende witte champignon is hij het hele jaar door te koop bij de groenteboer of in de supermarkt. Maar wat is portobello precies? Simpel gezegd is het een enorme kastanjechampignon. Hij kan een doorsnede hebben van maar liefst twaalf centimeter en vormen in de meeste gevallen dan ook al de helft van je dagelijkse portie groente. Daar wil je vast wel meer over weten… Klik snel het onderwerp naar keuze aan:
Waar kan ik portobello’s kopen?
Portobello’s vind je bij vrijwel iedere supermarkt in de koeling, of natuurlijk bij de groenteboer. Ze moeten een mooie bruine kleur hebben en natuurlijk stevig en vers zijn. Werp dus even een blik op de uit de kluiten gewassen paddenstoel voor je hem koopt, zodat je zeker weet dat je een goed exemplaar in huis haalt. Is deze grote paddenstoel nergens te bekennen in de supermarkt? Je raadt het misschien al, maar je portobello vervangen door zijn kleine broertje: de kastanjechampignon! Al zijn deze natuurlijk te klein om te vullen.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Welk deel is eetbaar?
In principe is de gehele portobello eetbaar, maar we raden je wel aan om de steel eraf te snijden. Die is namelijk droog en smaakt niet zo lekker. Zit er zand op? Maak ze dan voorzichtig schoon met een borsteltje. Je hebt speciale borsteltjes voor paddenstoelen, die zijn ontzettend handig.
Hoe lang kun je ze bewaren?
Als je niet direct met dit lekkers gaat koken, kun je hem 5-7 dagen bewaren in de koelkast. Let erop dat je ze niet te dicht bij fruit of citrusvruchten in de buurt legt, want dan verouderen ze sneller. Het is ook mogelijk om portobello’s in te vriezen. Blancheer ze dan wel even kort en laat ze uitlekken op keukenpapier voor je ze in een diepvrieszakje stopt. Ingevroren blijven ze ongeveer drie maanden goed.
Portobello recepten
Voordat je aan de slag kunt gaan met de lekkerste portobello recepten, wil je vast en zeker eerst weten hoe het smaakt. De paddenstoel heeft een vleesachtige structuur en een vrij neutrale smaak. Als je gek bent op kastanjechampignons, vind je deze reus vast en zeker super lekker. Het is trouwens ook een fijn ingredint voor vegetarirs en vegans, ze zijn door hun structuur uitstekend geschikt om vlees of vis mee te vervangen. Wat denk jij bijvoorbeeld van deze heerlijke burgers of broodje?
Tip
Ook kun je ze bakken, grillen op de barbecue of gebruiken als vervanging van je hamburgerbroodje. Het is uiteraard ook mogelijk om hem te snijden en gebruiken in soepen, ovenschotels, stoofgerechten, salades en nog veel meer. Probeer het eens en ontdek met onze portobello recepten zelf hoe lekker dit ingredint is!
Gevulde portobello recepten
Een andere leuke optie is om deze grote paddenstoel te vullen met allerlei lekkers. Wat denk je van deze gevulde portobello recepten?
Gevulde portobello met risotto
Een portobelle gevuld met risotto klinkt misschien vrij simpel, maar wacht maar tot je de eerste hap proeft. Wat een heerlijke smaken, mede door de Parmezaanse kaas en verse tijm!
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Uitgelicht recept
Portobelloburger met miso, kimchi en sesammayonaise
Pimp je vegetarische burger met Aziatische smaakmakers zoals miso, kimchi en sesam. Dit recept is in ieder geval een stuk spannender dan klassieke cheeseburger!
Bereiding
-
Roer de miso los met de sojasaus. Wrijf de portobellos rondom in met het misomengsel. Laat ca. 2 uur marineren. Blancheer de haricot verts kort in kokend water. Koel direct terug in ijswater en laat goed uitlekken.
-
Laat de kimchi uitlekken in een zeefje en vang wat van het vocht op. Meng 2 el kimchivocht en de sesamolie door de mayonaise.
-
Verhit de olie in een grillpan op hoog vuur en gril de portobellos ca. 5 minuten per zijde tot ze gaar maar nog wel stevig zijn. Neem uit de pan en gril de haricot verts kort.
-
Snijd de broodjes horizontaal doormidden. Bestrijk beide helften van de broodjes met de sesammayonaise. Leg op de onderste helft van elk broodje een portobello, wat kimchi en wat gegrilde haricots verts en bestrooi met sesamzaadjes. Leg de bovenste helften van de broodjes erop en steek door elk broodje een houten prikker om alles bij elkaar te houden.
Receptuur & fotografie: Willem van Santen
Onze tips
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.