Bewaren
Vandaag een heerlijke lenteschotel, een preischotel met linzen en feta. Prei met tomaat, linzen en feta zorgen voor een heerlijke lenteschotel. Dit is een van de recepten uit mijn kookboek Makkelijk & Vers.
Makkelijk & Vers
Bij de lente denk je misschien niet meteen aan een ovenschotel. Maar ik kan je zeggen, deze lichte lenteschotel met prei, tomaat en linzen is een topper.
Het recept komt uit mijn kookboek Makkelijk & Vers. Het kookboek is ingedeeld per seizoen, waardoor je er een jaar rond uit kunt koken.
Deze lichte ovenschotel staat in het lente-hoofdstuk. Naast de ovenschotel vind je in het hoofdstuk 16 andere lente recepten zoals een lekkere lentesoep, een stamppotje met asperges, pastagerechten, rijst, stoofpotjes, plaattaarten en meer. Kotom alles wat je nodig hebt voor een heerlijke lente. En daarnaast natuurljk ook voor de andere seizoenen van het jaar.
Moederdagactie
Tip: Bestel je Makkelijk & Vers voor 15 mei, dan betaal je met code ‘Moederdag’ geen verzendkosten. Leuk cadeautje voor je moeder die van koken houdt, maar meer variatie wil. Of misschien wel voor jezelf?
Klik hier om gebruik te maken van de actie. En scroll naar beneden voor de receptkaart met het uitgewerkte recept van de preischotel met linzen en feta.
Preischotel met linzen en feta
Het is makkelijk om deze verse ovenschotel van prei met linzen en feta te bereiden.
In een pan bakken we de prei met knoflook aan. Dit brengen we op smaak met zout, peper en oregano. Ook roeren we hier uitgelekte linzen door (tip onder dit artikel geef ik een variatietip voor een preischotel zonder linzen, met vlees). Hierbij gaat crème fraîche.
Het prei-linzenmengsel verdelen we over de ovenschaal. Leg hier de plakjes tomaat op. Bestrooi dit met geraspte kas en verdeel hierover verkruimelde feta met panko. Bestrooi eventueel met wat extra oregano en verdeel er wat olijfolie overheen.
Verwarm de preischotel 25-30 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin en mooi gegratineerd is. Serveer de schotel hierna direct.
Variatietip preischotel
De preischotel met linzen en feta is een vegetarische lente ovenschotel. Echter geef ik in het boek ook variatietips zodat je vegetarische recepten zoals deze ook kunt bereiden met vlees of vis, en andersom.
De een preischotel met vlees kun je de linzen vervangen door 300 gram gehakt. Bak het gehakt rul voor je de crème fraîche toevoegt.
Foto’s in dit artikel (en in mijn boek Makkelijk & Vers) zijn gemaakt door Marcella Schermer.