Pijnboompitten zijn een geliefd ingrediënt in salades, pesto’s en andere gerechten. Alleen de pitten zorgen ook nog weleens voor ontsteltenis in de supermarkt: de prijs is namelijk vaak aan de forse kant. Maar wat maakt pijnboompitten nu eigenlijk zo duur? We leggen het uit in dit artikel.
De gezondheidsvoordelen van pijnboompitten
Pijnboompitten zijn naast een verrijking voor veel gerechten, ook erg gezond. Zo zijn de kleine pitten rijk aan vitamines, mineralen en antioxidanten en bevatten ze daarnaast enkelvoudig onverzadigde vetzuren, die kunnen helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en het bevorderen van een gezond hart. Natuurlijk moet u wel oppassen bij een allergie en kunnen sommige mensen last hebben van het pijnpittensyndroom.
Het oogsten van de pitten kost veel tijd
Alleen ondanks de gezondheidsvoordelen van deze pitten, zijn ze vaak erg prijzig. Dit heeft meerdere oorzaken. Allereerst heeft dit te maken met het productieproces. Pijnboompitten komen uit specifieke soorten dennenappels (ook wel pijnappels genoemd) en het winnen hiervan is een intensief proces. De kleine pitten moeten namelijk uit de schubben van de dennenappel worden gepeld. Hoewel dit tegenwoordig machinaal gebeurt, blijft het een tijdrovende en arbeidsintensieve klus.
Ze groeien alleen in speciale regio’s
Maar voordat u naar het bos rent om zelf aan een boom te schudden: bespaar uzelf de moeite. Hoewel er in de familie van dennenbomen zo’n 100 verschillende boomsoorten voorkomen, groeit in slechts 20 hiervan de kegelvormige dennenappel waarin de pijnboompit zit. De bomen hebben namelijk specifieke klimaatomstandigheden en bodems nodig en zijn daarom vooral te vinden rondom het Middellandse Zeegebied, in Azië en Noord-Amerika.
Klimaatverandering kan van invloed zijn op de prijs
Naast het arbeidsintensieve oogstproces en de specifieke regio’s waar de bomen groeien, speelt ook het klimaat een rol bij de prijs van de pijnboompit. Langdurige droogte, iets dat steeds vaker voorkomt door klimaatverandering, kan de oogst namelijk negatief beïnvloeden. Een slechte oogst betekent minder pijnboompitten en dat zorgt voor een hogere prijs. Daarnaast zijn de oogstperioden überhaupt relatief kort. Ook dit zorgt voor een hogere prijs.
De vraag naar pijnboompitten de laatste jaren toegenomen
Een andere oorzaak voor de relatief hoge prijs, is dat de vraag naar pijnboompitten de laatste jaren sterk is gestegen, vooral door de populariteit van gezonde eetgewoonten en gerechten. Ondertussen zijn producenten niet altijd in staat om aan de vraag te voldoen (mede door bovenstaande redenen), wat de prijs nog verder opdrijft.
Alternatieven voor pijnboompitten
Wanneer u pijnboompitten te duur vindt, zijn er voor sommige gerechten een paar mogelijke alternatieven (hoewel pijnboompitten wel hun eigen, unieke smaak hebben). Zo zou ze bij het maken van pesto kunnen vervangen door cashewnoten of walnoten. Ook in salades kunt u pijnboompitten vervangen door andere noten.
Kunt u er ondanks de prijs maar geen genoeg van krijgen? Wellicht valt een ‘Torta della nonna’, een klassieke Italiaanse taart met citroen en pijnboompitten, dan ook wel bij u in de smaak. In dit recept legt Sandra Ysbrandy u stap voor stap uit hoe u deze lekkernij maakt.
(Bron: Archief, Flair, Margriet, Quest. Foto: Shutterstock)