Aardappelmeergranenbrood – Foodies

Aardappelmeergranenbrood met boter op een plank
  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur en 15 minuten bereidingstijdca. 1 u. en 15 min. bereidingstijd

  • ca. 1 uur en 30 minuten wachttijdca. 1 u. en 30 min. wachttijd

Ook zo’n fan van aardappel n brood? Wat is er dan leuker dan twee in een recept! Probeer dit recept van aardappelexpert Werner Drent en duik lekker de keuken in!


Lees verder onder de advertentie

Ook zo’n fan van aardappel n brood? Wat is er dan leuker dan twee in een recept! Probeer dit recept van aardappelexpert Werner Drent en duik lekker de keuken in!

Serveertip

Serveer het aardappelbrood met luchtig geklopte roomboter. Smelt boter in de magnetron of in een pannetje op het fornuis. Zet een grote kom ijswater met daarin een kleinere kom klaar. Schenk de gesmolten boter in de kleinere kom en klop met een garde of mixer tot de boter net zo stevig is als stijf geslagen slagroom. Breng op smaak met je favoriete verse of gedroogde kruiden.

Bereiding

  1. Schil de aardappels en was ze. Verwijder de oogjes en snijd de aardappels in kwarten. Kook de aardappels in 15-20 minuten beetgaar in een pan water.

  2. Giet de aardappels af en vang 300 ml vocht op. Stamp de aardappels tot een puree en laat iets afkoelen.

  3. Meng in een grote kom de aardappelpuree met het tarwemeel, de speltbloem, het roggemeel, het zout en de gist. Roer alles goed door en voeg de yoghurt toe. Schenk het kookwater van de aardappels er beetje bij beetje erbij.

  4. Kneed het deeg nu met een deeghaak in een staande mixer in ca. 10 minuten tot een plakkerig deeg dat mag natuurlijk ook met de hand, maar dan duurt het wat langer. Het moet als een bal aan elkaar blijven zitten. Voeg zo nodig wat extra tarwebloem toe.

  5. Leg het deeg in een grote, met boter ingevette kom en dek af met vershoudfolie. Laat op een warme plek ca. 1 uur rijzen, tot het deeg in volume verdubbeld is.

  6. Stort het deeg op je werkblad, kneed het met de hand nog even goed door en maak er een broodvorm van.

  7. Leg het deeg op een ingevette bakplaat en bedek met een schone theedoek. Laat nog ca. 30 minuten rijzen.

  8. Verwarm de oven voor (elektrisch: 225C / hetelucht: 205C). Bak het brood ca. 20 minuten in de oven.

  9. Verlaag de temperatuur van de oven (elektrisch: 200C / hetelucht: 180C) en bak in nog ca. 10 minuten gaar. Als je op de onderkant van het brood klopt en het klinkt hol, dan is het brood gaar.

Receptuur: Werner Drent Fotografie: Willem van Santen Styling: Add Pepper

Wat vind jij van dit recept?

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!

Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.