Kastanjes: zo herkent u de eetbare variant én maakt u ze op verschillende manieren klaar

In de herfst liggen ze volop op de grond: kastanjes. Ze zien er bijna allemaal hetzelfde uit, maar niet elke kastanje is eetbaar. Alleen de tamme kunt u veilig eten. Gelukkig is die goed te herkennen én lekker te bereiden: gepoft, gekookt, gebakken of gepureerd.

Welke kastanjes zijn eetbaar?

De kastanjes die u op de grond vindt, zijn niet allemaal eetbaar. Zo zijn er tamme en wilde kastanjes. De tamme kunt u veilig eten en zijn gelukkig makkelijk te onderscheiden van de wilde. Dat is te zien aan de schil. De tamme kastanje heeft lange, dunne stekels en de wilde heeft korte punten. Zonder schil kunt u het verschil tussen de 2 ook goed zien. De wilde zijn helemaal rond en egaal, en de tamme zijn niet helemaal rond maar hebben aan de bovenkant een puntje.

Wat kunt u eten van de (tamme) kastanjes?

U kunt kastanjes rauw eten. Maar als u ze kookt of roostert, zijn ze veel lekkerder. Door ze warm te maken worden ze namelijk zoet. Belangrijk is wel dat u de kastanjes eerst uit de schil haalt voordat u ze eet of ermee aan de slag gaat. Test voor u ze gaat klaarmaken wel even of ze nog goed zijn. Haal ze uit hun bolster, de stekelige buitenste schil van de kastanje, en leg ze in een kom met water. De kastanjes die naar de bodem zakken zijn goed, degene die blijven drijven gooit u weg.

Snijd met een scherp mes een klein kruisje in de harde bovenkant van elke noot. Leg ze daarna in een pan met kokend water. Na ongeveer 5 minuten kunt u ze uit de pan halen. Laat de kastanjes kort afkoelen, maar pel ze terwijl ze nog warm zijn, dan gaat het het makkelijkst. Verwijder ook zoveel mogelijk van het dunne, bittere vliesje rondom de vrucht. Daarna kunt u ze rauw gebruiken of verder bereiden.

kastanjes

Lees ook: Zelf geraapte kastanjes eten? Let op welke soort u voor zich heeft

Poffen, koken, bakken of pureren

Er zijn verschillende manieren om tamme kastanjes klaar te maken. Of u nu kiest voor poffen in de oven, koken of bakken in de pan: elke bereidingswijze geeft de kastanje een andere smaak en structuur. Hieronder leest u hoe u ze kunt bereiden.

Poffen

Spoel de kastanjes af en leg ze met de ingesneden kant omhoog op een bakplaat. Verwarm de oven voor op 200 graden en pof de kastanjes 15 tot 20 minuten. Wanneer de schil openbarst, zijn ze klaar. Haal ze uit de oven en laat ze iets afkoelen. Pel ze terwijl ze nog warm zijn; dat gaat het makkelijkst. Het dunne, bruine vliesje rondom de noot kunt u verwijderen, maar het kan ook gewoon gegeten worden.

Koken

Breng een pan met water aan de kook en voeg de ingesneden kastanjes toe. Kook ze 5 tot 10 minuten, afhankelijk van hoe u ze wilt gebruiken. Giet ze daarna af en laat ze kort afkoelen. Pel vervolgens de harde schil en het bruine vliesje. Ze zijn nu klaar om te eten of verder te verwerken in gerechten.

Bakken

Ook in de pan kunt u ze bereiden. Smelt een klontje boter in een pan en voeg de ingesneden kastanjes toe. Doe een deksel op de pan en laat ze op middelhoog vuur ongeveer 10 tot 15 minuten poffen. Schud de kastanjes af en toe om zodat ze niet aanbranden. Wanneer de schil openbarst, zijn ze klaar. Laat ze iets afkoelen en pel ze terwijl ze nog warm zijn.

Pureren

Volg eerst dezelfde stappen als bij het koken. Nadat u de kastanjes heeft gekookt en het vliesje heeft verwijderd, doet u ze opnieuw in een pan, dit keer met melk in plaats van water. Laat dit ongeveer 40 minuten zachtjes koken. Giet ze daarna af, maar bewaar de melk. Pureer de kastanjes met een staafmixer of in een blender. Voeg wat vanillesuiker, een klontje boter en een snufje zout toe. Giet vervolgens de warme melk er langzaam bij om een smeuïge puree te maken. U kunt het gebruiken als bijgerecht bij wild of stoofschotels, in soepen, sauzen, kroketten en risotto, of als basis voor desserts zoals cake, ijs of bonbons. 

dennenappels gevaarlijk voor de hond

Lees ook: Met de hond het bos in? Kijk uit met dennenappels, kastanjes en eikels

Hoe (on)gezond zijn kastanjes?

Tamme kastanjes zijn rijk aan vezels, koolhydraten en belangrijke vitamines zoals B1, B6 en C. Ook zitten er mineralen zoals kalium in. Ze bevatten minder vet dan de meeste andere noten en dragen bij aan een goede weerstand, de bloedcirculatie en de darmgezondheid.

(Bron: Libelle, 24Kitchen, Culy, gezondheidsnet.nl, tuinadvies.nl. Foto: Shutterstock)