De kweepeer is weer in het seizoen en zo gebruikt u deze vrucht

Waar de kweepeer Vincent van Gogh in de 19e eeuw inspireerde voor een stilleven, verdween de vrucht later lange tijd uit de groentekraam. Nieuwe, sappigere soorten namen zijn plek in. In Nederland is de kweepeer anno 2025 dan ook vooral bekend als de ‘vergeten fruitsoort’ die langzaamaan weer in de belangstelling komt.

Wat is een kweepeer?

De kweepeer is een geelgroene vrucht met een donzige schil en lijkt op een kruising tussen een appel en peer. De peer groeit aan een kweepeerboom en komt oorspronkelijk uit landen rond de Kaspische Zee (tussen Europa en Azië). Nu wordt de kweepeer vooral geteeld in Zuid-Europa en Japan en ook in Nederland zijn steeds meer kweepeerbomen.

Van oktober tot en met januari zijn ze verkrijgbaar

In mei en juni bloeit de kweepeer met grote witte bloemen. Vanaf eind september worden de vruchten rijp. Het seizoen waarin ze verkrijgbaar zijn loopt dan ook (ongeveer) van oktober tot en met januari. U kunt de fruitsoort dan veelal vinden bij de supermarkt, de groenteboer, op de markt of bij Turkse winkels. Of misschien kent u iemand met een kweeperenboom; meestal is de opbrengst van zo’n boom vele malen groter dan de eigenaar kan verwerken.

De fruitsoort is ook een gezonde keuze

En voordat we verder ingaan op de mogelijkheden van deze vrucht, willen we ook nog even benoemen dat kweeperen gezond zijn. Er zitten namelijk verschillende vitamines en mineralen in en ze bevatten vezels die goed zijn voor onze spijsvertering. Vroeger dacht men zelfs dat zwangere vrouwen slimme kinderen kregen als ze kweepeer aten.

Er zijn verschillende manieren om ze te bereiden

Een kweepeer is rijp als de schil mooi geel is, de vrucht stevig aanvoelt en lekker ruikt. Rauw kunt u ze bijna niet eten. Daar zijn ze te hard en te zuur voor. Het beste kunt u ze dan ook, net als bij stoofperen, langzaam en een flinke tijd te koken. De kooktijd is afhankelijk van de rijpheid van de kweepeer, maar houd ongeveer 30 minuten tot 1 uur aan.

De vrucht doet het goed in zoete gerechten. Probeer bijvoorbeeld eens deze zoete aardappel speculaaswafel met kweepeer van Sandra Ysbrandy. Ook zijn ze ideaal om te verwerken in compote, jam of chutney en in taart en koekjes. Dit komt doordat er veel pectine in de schil en de pitten van de kweepeer zit, een stofje dat voor binding zorgt.

Daarnaast kunt u er vruchtensap, thee, wijn en likeur mee maken en verder smaakt het goed als bijgerecht bij vlees, gevogelte of wild. Ook bij kaas wordt het regelmatig gegeten in de vorm van kweeperengelei.

Een volle fruitschaal, met bananen, peren en mandarijnen.

Lees ook: Van groene bananen tot harde peren: kan het kwaad om onrijp fruit te eten?

Dit is de beste manier van bewaren

Bewaar rijpe kweeperen in de koelkast. Ze zijn dan nog 2 tot 3 dagen houdbaar. Onrijpe kweeperen kunnen prima rijpen op een fruitschaal bij kamertemperatuur. Maakt u van kweepeer een jam met 60 procent suiker en 40 procent fruit? Dan is deze volgens het Voedinscentrum zelfs onbeperkt houdbaar. Dit komt doordat suiker de jam goed conserveert.

(Bron: Culy, Voedingscentrum, Koken met Van Boven, Foodies, Villa VdB, Libelle. Foto: Shutterstock)