Op de pizza, door een salade of zelfs in combinatie met fruit: de Italiaanse kaas mozzarella past haast overal wel bij. Heb je toevallig nog een bolletje in de koelkast liggen? Bekijk snel onze favoriete recepten met Mozzarella di Bufala!
Recepten met mozzarella
Mozzarella ken je vast als de kaas op een pizza, maar je kunt er veel meer mee. Ter inspiratie verzamelden wij dan ook onze favoriete recepten met Mozzarella di Bufala. Dit is onze grote favoriet:
Foodies Favoriet
Gemarineerde buffelmozzarella met pan grattato en tapenade
Bij Italiaanse kazen denk je waarschijnlijk al gauw aan mozzarella of pecorino. Perfect voor op de pizza of in de ravioli, maar je maakt er veel meer heerlijke gerechten mee. Probeer dit recept maar!
Ingredinten
- 2
el olijfolie
(om in te bakken)
- 1
teen knoflook
(gepeld)
- 100
g broodkruim - 2
bollen buffelmozzarella - 5
el extra vierge olijfolie - 1 bio citroen
(alleen de schil, geraspt)
- 0,5
bosje platte peterselie
(fijngehakt)
Voor de tapanade
- 100
g zongedroogde tomaatjes - 100
el kappertjes - 100
g groene olijven - 1
teentje knoflook
(gepeld)
- zout peper
- balsamicoazijn
(naar smaak)
Benodigdheden
- keukenpapier
- houten prikkers
Bereiding
-
Maal voor de tapenade alle ingredinten in een foodprocessor fijn. Breng eventueel op smaak met zout, peper en wat balsamico-azijn.
-
Verhit 2 el olijfolie met een teen knoflook in een bakpan. Voeg de panko toe en bak het op matig vuur in ca. 5-6 minuten goudbruin en krokant. Verwijder de knoflookteen. Laat de pan grattato uitlekken op keukenpapier en meng er wat zout door.
-
Snijd de bollen mozzarella in 8 stukken. Laat de kaas uitlekken op keukenpapier. Marineer de mozzarella met de olijfolie, citroenschil, zout en peper. Meng niet te hard, maar schep voorzichtig om om de kaas niet te beschadigen.
-
Serveer de kaas op een schaaltje met prikkers. Strooi er de krokante pan grattato en wat gehakte peterselie over. Geef de tapenade erbij.
-
Meer weten? Chef Willem deelt zijn tips & tricks:
Wat is mozzarella?
Mozzarella wordt gemaakt door stremsel toe te voegen aan (buffel)melk. Hierdoor klonteren de eiwitten samen en scheiden ze zich af van het melkvocht. De wrongel die hierdoor ontstaat, wordt vervolgens in kokend water gelegd en met een stok gevormd tot een dikke, elastische massa. Als laatste leggen de kaasmakers de kaas in koud water en wordt hij goed gekneed. Even in stukken snijden en klaar is de witte bol die we zo goed kennen.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Mozzarella di Bufala
De oorspronkelijk Italiaanse variant is Mozzarella di Bufala, vervaardigd uit de melk van de waterbuffel. Later (en zeker buiten Itali) is men ook mozzarella uit koemelk gaan vervaardigen. Er zit niet alleen verschil in smaak, ook is de kleur anders. Mozzarella van koemelk heeft vaak een licht gelige kleur, terwijl de variant van buffelmelk spierwit is. Op de verpakking van het product zie je ook het verschil terug; de chte buffelmozzarella bevat een geel logo met het DOP-keurmerk.
Wist je dat?
DOP is de benaming voor een traditioneel Italiaans product (Denominazione di Origine Protetta). Het keurmerk is geregistreerd bij de Europese Unie en heeft een vastgelegd herkomstgebied. In het geval van buffelmozzarella zijn dat de Italiaanse regio’s Campania, Lazio, Apulia en Molise. De buffelmozzarella mag alleen daar geproduceerd worden met een traditioneel recept. Bovendien moeten de grondstoffen in het product k uit die regio’s komen.
Mozzarella recepten:
Auberginelasagne met ricotta
In deze fantastische lasagne gaat niet alleenricotta, we voegen ook flink wat mozzarella en Parmigiano Reggiano toe. Je wisselt de lasagnebladen af met plakjes aubergine, zo voeg je gemakkelijk extra groenten toe.
Carpaccio
Ook deze klassieker combineert erg goed met mozzarella. Dit Italiaanse voorgerecht is niet meer van het menu weg te denken. Niet zonder reden, want carpaccio is ontzettend smaakvol.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Lees ook:
Onze tips
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza ht beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.