Recepten met venkel zijn bij ons op de redactie favoriet. Maar wist je dat je met de zaden ook heel lekker kunt koken? Daarom vertellen we je alles over venkelzaad, inclusief recepten natuurlijk!
Wat is venkelzaad?
Venkel is een plant uit de schermbloemenfamilie, net als anijs, komijn en dille. De bladeren kun je als kruiden gebruiken, de knol als groente en het zaad als specerij. De venkel is dus multi-inzetbaar maar waarom zijn nou net die zaden zo geliefd? Dat komt door hun kenmerkende aroma, lichtzoete smaak en gezondheidsvoordelen. In dit artikel vertellen we je er alles over.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Hoe smaakt het?
Net als de rest van de plant valt de smaak van venkelzaad het beste te omschrijven als anijsachtig. De smaak wordt weleens met drop vergeleken maar omdat de zaden een stuk minder sterk smaken dan de knol gaat de vergelijking voor de specerij niet op.
De zaden hebben een warme ondertoon met een pittig randje. Het komt daarmee goed tot zijn recht in zowel zoete als hartige gerechten.
Waar koop je venkelzaad?
Venkelzaad is goed verkrijgbaar en je kunt het in elke supermarkt wel krijgen. Kijk hiervoor bij de kruiden en specerijen, waar het vaak in potjes of zakjes verkocht wordt. Je kunt de zaden in hun geheel of gemalen kopen.
Venkelzaad bewaren
Het is belangrijk om specerijen op de juiste manier te bewaren, dan behouden ze het langst hun smaak. Het beste kun je venkelzaad bewaren op een koele, donkere plek in een luchtdichte verpakking. Zo blijft het wel maanden goed!
Tip
Voor de sterkste smaak kun je venkelzaad eerst roosteren en/of vers malen voor gebruik.
Recepten met venkelzaad
De smaak van venkelzaad combineert goed met andere kruiden en specerijen zoals koriander, komijn, anijs en kardemom. Hier kun je heerlijke zoete nagerechten mee maken, zoals koekjes of taarten, maar ook in hartige gerechten doet deze specerij het goed. Het geeft extra smaak aan vlees of vis. Denk bijvoorbeeld maar eens aan venkelworst, een bekende smaakmaker bij Italiaanse gerechten. Of wat denk jij van de onderstaande recepten?
Specerijentwister met venkelzaad en sesam
Werd jij vroeger als kind ook altijd zo blij als je bij de bakker of op de markt een kaasstengel kreeg? Voor een volwassen versie van zon kaastwister: bekijk eens dit verrassende recept. Deze twister breng je namelijk niet op smaak met kaas, maar venkelzaad en sesam.
Onze tips
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.