Salami, chorizo en cervelaat worden door de meestefoodiesregelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke ingredinten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want vaak zijn dit juist d producten die je gerecht interessant maken. Daarom vertellen we je vandaag alles over ‘nduja: dit is het en dit kun je ermee!
Wat is nduja?
Misschien ben je hem wel eens tegengekomen in een recept, want nduja wordt steeds populairder. Maar wat is nduja eigenlijk? Het is een aan de lucht gedroogde, smeerbare Italiaanse worst die bekend staat om zijn pittigheid. De delicatesse komt oorspronkelijk uit Calabri, met name uit het gebied Spilinga in het verre zuiden van Itali. Vaak is de worst ook gerookt, maar dat is niet verplicht. Stiekem vinden we dit ingredint misschien wel een van de mooiste creaties uit de Italiaanse keuken. We gebruiken deze spicy worst dan ook erg graag in verschillende recepten.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Waar koop je ‘nduja?
Tegenwoordig is dit product verkrijgbaar bij haast elke supermarkt, vaak in potjes. Je kunt de worst ook online bestellen of een kijkje nemen bij een goede, Italiaanse delicatessezaak. Ga je op vakantie naar Itali? Neem dan een stukje mee naar huis!
Kun je het ook zelf maken?
Jazeker! Je moet wat geduld hebben en zorgvuldig te werk gaan met dit recept, maar het is echt de moeite waard. Benieuwd geworden? We vertellen je hier haarfijn hoe je zelf ‘nduja kunt maken:
Zelf ‘nduja maken
Njuda, ook wel ‘nduja geschreven, is een pittige, smeerbare worst afkomstig uit de regio Calabri in Itali. Het wordt vaak gemaakt met varkensvlees, chili peper en diverse kruiden. Het resultaat is een smaakvolle en kruidige pasta die veelzijdig gebruikt kan worden in de keuken.
Hoe smaakt ‘nduja?
Nu we je vraag Wat is ‘nduja? beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe het eigenlijk smaakt. De worst heeft een rke, spicy en pikante smaak die wordt veroorzaakt door de ingemaakte Calabrische pepers. Als je niet van pittig houdt, kun je deze worst beter skippen. Ook in andere gevallen geldt: gebruik hem spaarzaam. Het zou zonde zijn als deze pittige worst de andere smaken in je gerecht overschaduwt.
Wat kun je er allemaal mee?
Wat kun je er allemaal mee maken? Meer dan je denkt! Het wordt traditioneel op brood gesmeerd en bij halfharde kaas gegeten, maar je kunt hem ook gebruiken op een pizza of om een pastasaus mee naar een hoger niveau te tillen. Zelf proberen? Maak dan eens een van onze favoriete recepten met ‘nduja.
Bruschetta met nduja
Wie houdt er nu niet van borrelen? Wij in ieder geval wel! Af en toe wil je vast wel eens iets anders op borrelplank dan de standaard bitterballen en blokjes kaas. Maak dan eens deze heerlijke bruschetta en verras iedereen bij de borrel met fijne smaken!
Lees ook:
Onze tips
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza ht beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.