deze supersimpele Turkse pasta gaat viral

TikTok-influencer Anna Paul filmde haar moeder terwijl ze kiymali makarna maakte: een Turkse pasta met gekruid gehakt. De extra’s? Een ruime portie lobbige knoflookyoghurt en een paprika-botersaus die je overal overheen wil gieten. De video werd meer dan een miljard keer bekeken!

Ons Italiaanse pastahart huilt zachtjes als we de Turkse pasta video voor het eerst zien. Waar de Italianen al dente pasta altijd zorgvuldig mengen met de saus, zodat elke pasta uniform omhuld is met een laagje saus, schept de moeder van Anna Paul de pasta en verschillende sauzen op elkaar op het bord.

Waarom deze video zo’n ongelofelijke hit is geworden? Simpel! Het gerecht is makkelijk, ongelofelijk smaakvol en zit bomvol herkenbare lagen: romige knoflookyoghurt, diepbruin gebakken gehakt met heerlijke specerijen, én een fluweelzachte botersaus met paprika. Na de wereldwijde doorbraak van çılbır – de Turkse gepocheerde eieren met yoghurt – is het geen verrassing dat dit Turkse gerecht met yoghurt net zo geliefd is.

Anna Pauls virale Turkse pasta via TikTok

Wat zien we in de viral Turkse pasta video?

In de viral TikTok vertelt Anna Paul over hoe haar moeder dit gerecht maakt – in essentie dus een kruising tussen Turkse manti en kiymali makarna – en zegt ‘dat ze dol is op dit recept omdat het klaar is in de tijd die nodig is om de pasta te koken – en het is zó lekker’. Ze schrokt haar bord Turkse pasta zo snel naar binnen dat ze bijna stikt, wat natuurlijk alleen maar bijdraagt aan de populariteit van de video.

Paul vertelt dat haar moeder een snufje kerriepoeder toevoegt om de smaken van het gehakt perfect in balans te brengen en het verbloemt de ‘gehaktsmaak’. Tijdens het bakken drukt ze het vlees in piepkleine stukjes, om het karamelliseren te versnellen.

Op gevoel

Hoeveel specerijen je nodig hebt? Geen idee – haar moeder kookt gewoon ‘op gevoel’, zoals alle goede koks dat doen volgens Paul. Terwijl het gehakt en de pasta op het vuur staan, maakt Pauls moeder een simpele yoghurtsaus. Dit doet ze rechtstreeks in de bak van de Griekse yoghurt een beetje zout erbij, wat vers geperste knoflook, en klaar. Het is volgens Paul dé ‘universele saus’ in hun huishouden. Lachend houdt ze de yoghurtemmer omhoog: ‘Zie je dit in onze koelkast staan? Dan zit er sowieso knoflook in!’

Het gerecht wordt afgemaakt met grofgehakte peterselie, tomaat en dé finishing touch: warme paprikaboter. Dat maak je door zoete paprika kort in boter te fruiten (echt kort, want paprika bevat veel suiker en suikers verbranden snel) en dit bij het serveren over het gerecht te lepelen. Supersimpel, maar zo lekker!

‘Cheat manti’

Dit gerecht lijkt op wat in Turkije vaak ‘cheat manti’ of kıymalı makarna wordt genoemd. Dumplings vouwen is nogal tijdrovend, dus dit is een snelle manier om manti te eten zonder al het handwerk.

Turkse yoghurtsoep (Yo Urtlumantiçorbasi)

Overal ter wereld komt soep op tafel. Wij snappen dat, want je hebt er maar één pan nodig en een beetje meer of minder van een ingrediënt maakt niet zoveel uit. Je kunt soep van tevoren maken en warmt het snel op als je trek krijgt. Alle reden dus om aan te haken op onze culi-wereldreis. First stop: Turkije!

Iedereen heeft z’n eigen twist op dit gerecht, maar de basis is meestal gehakt met ui en paprika, zoals in Pauls moeders versie. Soms wordt er lamsvlees gebruikt, of voeg je een beetje gedroogde munt toe of tomatenpuree.

Turkse yoghurtsoep (Yo Urtlumantiçorbasi)

personen aantal 8 | hoofd, hoofdgerecht | doordeweeks, familietijd, weekend | turks |

Overal ter wereld komt soep op tafel. Wij snappen dat, want je hebt er maar één pan nodig en een beetje meer of minder van een ingrediënt maakt niet zoveel uit. Je kunt soep van tevoren maken en warmt het snel op als je trek krijgt. Alle reden dus om aan te haken op onze culi-wereldreis. First stop: Turkije!

Kooktijd1 hour hour 30 minutes minutes

Totale tijd1 hour hour 30 minutes minutes

Ingrediënten

  • 65 g rijst
  • 750 ml kippenbouillon
  • 1 l Griekse yoghurt
  • 4 eidooiers
  • 80 g bloem
  • 100 g boter
  • 1 tl gedroogde munt + extra om erover te strooien
  • sumak, om erover te strooien

manti

  • 1 ui, geraspt
  • 300 g runder- of lamsgehakt
  • 1/2 bosje platte peterselie, blaadjes en steeltjes apart fijngesneden
  • 1 pakje ronde wontonvelletjes*
  • extra vergine olijfolie, om erover te sprenkelen

Instructies

  • Meng voor de manti in een kom de ui met het gehakt, de peterselieblaadjes, flink veel zwarte peper en wat zout. Schep 1 tl van dit mengsel op een wontonvelletje en druk dit met vier vingertoppen dicht tot een buideltje met stervormige bovenkant; of klap het wontonvelletje dubbel en druk de uiteinden stevig over elkaar, zoals bij tortellini.
  • Maak zo 35 manti en leg ze naast elkaar op een met bakpapier beklede bakplaat. Manti die je niet direct nodig hebt, kun je 3 maanden in de diepvries bewaren.
  • Kook intussen de rijst in 250 ml van de bouillon in ± 20 min. gaar op halfhoog vuur.
  • Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Kook hierin een portie manti 3-5 min. tot ze gaar zijn en boven komen drijven. Laat ze uitlekken, besprenkel ze met wat olie en houd ze warm terwijl je de rest van de manti kookt. Je kunt ze ook 8-10 min. stomen.
  • Meng in een kom de yoghurt met de eidooiers en de resterende 500 ml bouillon. Klop de bloem geleidelijk erdoor, zodat je geen klontjes krijgt.
  • Schep in een grote pan met dikke bodem en antiaanbaklaag.
  • Verwarm onder voortdurend roeren 6-7 min. op laag vuur tot de soep iets bindt, maar laat ’m niet koken. Neem van het vuur en roer de gekookte rijst erdoor. Je hebt nu dikke soep; leng hem zo nodig aan met een scheutje water. Voeg zout en peper naar smaak toe.
  • Verhit de boter in een kleine koeken- pan tot hij lichtbruin kleurt. Draai het vuur laag en voeg de gedroogde munt en de peterseliesteeltjes toe. Verwarm ± 1 min. op hoog vuur.
  • Verdeel de soep over kommen, leg in elke kom een paar manti en besprenkel met de gebruinde boter. Bestrooi met sumak en nog wat gedroogde munt en serveer.

Voedingswaarde

calorieën: 687kcal

eiwit: 25g

vet: 37g

koolhydraten: 60g