Dit is de beste manier om olijfolie te bewaren (en dat is niet naast het fornuis)

Olijfolie is niet alleen heerlijk om in te bakken of braden, maar ook onmisbaar in salades, pasta’s en sauzen. Een veelzijdig product dus! Des te belangrijker om het goed te bewaren, zodat de smaak en kwaliteit optimaal blijven. Ontdek hier hoe u dat het beste doet.

Hoe lang kunt u olijfolie bewaren?

Als u de verpakking opent, is een goede fles tot 12 maanden erna bruikbaar. Voornamelijk omdat de kwaliteit en smaak van olijfolie 1 jaar na openen achteruitgaat.

Natuurlijke vijanden

Olijfolie kent 3 natuurlijke vijanden: licht, lucht en warmte. Als de olie aan deze elementen wordt blootgesteld, gaat het ten koste van de smaak en kwaliteit. Het is dus fijn om een goede opbergplek te hebben, want een fles olijfolie is niet goedkoop.

Wat zijn goede bewaarplekken?

Aangezien licht één van de grootste boosdoeners is, kunt u uw olijfolie het beste bewaren op een donkere plek. Bij voorkeur in een donkergroene fles of in blik. Dat zorgt ervoor dat de smaakmaker langer houdbaar blijft. De olie in een heldere fles bewaren is dus geen goede optie.

Wij raden ook aan uw olijfolie – hoe gek dit ook klinkt – uit de buurt te houden van warmte. Warmte versnelt namelijk het oxidatieproces. Uw fles naast het fornuis stallen, wat veel mensen doen, is dus geen optimale bewaarplek.

De ideale temperatuur om olijfolie in te bewaren ligt tussen de 15 en 20 graden Celsius. Eén van de beste opbergplekken is het keukenkastje of de voorraadkast.

Is bewaren in de koelkast een goed idee?

Nee, olijfolie bewaren in de koelkast is geen goed plan. Als die in de koelkast staat en u hem eruit haalt, gaat de olie uitzetten en samenklonteren. De olie wordt dan ook dikker en troebel. Dit brengt overigens geen gezondheidsrisico’s met zich mee. Het product is nog steeds veilig om te gebruiken. Toch in de koelkast bewaren? Schud dan altijd goed voor gebruik.

olijfolie

Lees ook: Olijfolie: niet alleen handig in de keuken, maar ook tijdens het schoonmaken

Hoe weet ik of olijfolie nog goed is?

U kunt bedorven olijfolie herkennen als die een ranzige geur en/of zure smaak heeft. Vaak kleurt die ook donker.

Conclusie

Bewaar uw olijfolie op een donkere, koele en droge plek, waar die niet wordt blootgesteld aan warmte en licht. Zorg ervoor dat de fles altijd goed dicht zit als u hem na gebruik opbergt. Na openen, is de olie ongeveer een jaar lang goed voor gebruik.

(Bron: Voedingscentrum, 24kitchen, Oil&Vinegar. Foto: Shutterstock)