Huzarensalade is vaak populair op feestjes, barbecues en buffetten. Veel mensen zien het als een frisse salade, maar hoe gezond of ongezond is deze klassieker eigenlijk? Dat valt helaas tegen. In dit artikel leggen we uit hoe dat zit en hoe u de salade zelf gezond(er) kunt maken.
Wat zit er in huzarensalade?
Huzarensalade, ook wel bekend als Russische salade, is een typisch jaren ’60 gerecht en wordt overal net iets anders gemaakt. Echter in de basis wordt deze (koude) salade vaak gemaakt met gekookte aardappelen, augurk, vlees en ei. Vaak worden er ook nog wat andere ingredienten aan toegevoegd, zoals appel, doperwten en/of wortel. Om het geheel smeuïg te maken, wordt vaak mayonaise toegevoegd.
Lees ook: Zo maakt u zelf gemakkelijk mayonaise
Is deze koude salade wel of niet gezond?
Maar hoe (on)gezond is huzarensalade nu precies? Aardappelen zijn over het algemeen gezond, eieren zijn rijk aan voedingsstoffen en ook een beetje ham of rundvlees kan niet zoveel kwaad. Het is dan ook vooral (u raadt het misschien al) de mayonaise die het gezondheidsgehalte van dit recept aanzienlijk naar beneden haalt.
In een gemiddelde portie huzarensalade zitten al gauw 1 tot 2 eetlepels mayonaise, wat volgens het Voedingscentrum neerkomt op bijna op 270 calorieën. Daarnaast bevat mayonaise relatief veel verzadigd vet, wat niet goed is voor hart en bloedvaten.
Daarnaast bevat huzarensalade over het algemeen weinig vezels. Aardappelen voeren vaak de boventoon en groenten die we hierboven genoemd hebben, zitten er vaak maar weinig in.
Let ook op de huzarensalade uit de supermarkt
Ook bij de kant-en-klaar versie van huzarensalade uit de supermarkt moeten we een kanttekening maken, hoewel hier vaak minder mayonaise in zit. Dit komt doordat fabrikanten er vaak allerlei vul- en verdikkingsmiddelen aan toevoegen. Daarnaast voegen ze er suiker en conserveringsmiddelen aan toe, om de groei van bacteriën, schimmels en gisten tegen te gaan. Al met al zorgt dit voor een ‘bewerkt product’. Een bakje van 150 gram huzarensalade uit de supermarkt bevat daarom nog steeds zo’n 220 calorieën.
Hoe maakt u huzarensalade gezonder?
Al met al kunt u een huzarensalade daarom beter zelf maken. Eerder hebben wij een recept gedeeld met een eigen twist, waarmee u de salade al iets voedzamer maakt. Houdt u het liever zo dicht mogelijk bij het origineel? Dan kunt u als leidraad bijvoorbeeld dit (klassieke) basisrecept van Robert van Beckhoven aanhouden en hier een aantal aanpassingen op doorvoeren:
- Gebruik minder mayonaise. Vervang een deel door magere yoghurt of kwark.
- Voeg meer verse groenten toe, zoals paprika, cherrytomaten of komkommer.
- Kies voor mager vlees (zoals kipfilet) of maak deze vegetarische variant van Sandra Ysbrandy.
Op deze manier eet u misschien niet de ‘klassieke huzarensalade’, maar eet u wel een salade die erop lijkt met minder vet en meer voedingsstoffen.
(Bron: Archief, 24 Kitchen, Voedingscentrum, Margriet. Foto: Shutterstock)