Ei koken: hoe kook je een perfect eitje?

Ei koken: hoe kook je een perfect eitje?


Wil jij weten hoe je een ei kookt? Of je nu een zachtgekookt ei of een hardgekookt ei wilt maken, de juiste kooktijd van een ei is belangrijk. In dit artikel leer je alles over ei koken, inclusief handige tips en tijden.

Een gekookt eitje is heerlijk bij het ontbijt, maar ook in een salade of op een cracker of maak eens gevulde eieren. Zelf eet ik bijna elke zondag een gekookt eitje bij het ontbijt. Ik houd van een medium gekookt ei, niet te hard en niet te zacht. Gelukkig weet Eric dat inmiddels 🙂

Hoe lang moet een ei koken? Alle kooktijden voor een hard of zachtgekookt ei

De kooktijd van een middelgroot ei, direct in kokend water is:

  • Zachtgekookt ei: 5 tot 5 minuten
  • Half zachtgekookt ei: 6 tot 7 minuten
  • Hardgekookt ei: 8 tot 9 minuten

Koud water of kokend water?

Je kunt eieren koken door ze in kokend water te leggen of door ze samen met koud water aan de kook te brengen. Kies je voor koud water, trek dan 1 minuut van de kooktijd af, omdat het ei tijdens het opwarmen al deels gaart. Doe je de eieren direct in kokend water, dan start je meteen met het tellen van de kooktijd.

Sandra’s tip: zo breekt je ei nooit meer

Zelf gebruik ik altijd een lepel om mijn eieren voorzichtig in het kokende water te laten zakken. En spoel ik de eieren kort af onder de warme kraan, zo kunnen ze al wennen aan de warme temperatuur en breken ze minder snel omdat het verschil met de koelkasttemperatuur minder groot is. Zo voorkom je dus dat ze schrikken van de hitte en breken.

Kooktijd ei: klein, medium of groot?

Je hebt grote en kleine eieren, in de maat S t/m L. Een klein ei heeft natuurlijk minder tijd nodig om te stollen dan een groot ei. In dit artikel ga ik uit van een gemiddeld ei, dus maat M.

Hoe pel je een gekookt ei makkelijk?

Wil je een gekookt ei makkelijk pellen? Houd er dan rekening mee dat verse eieren lastiger te pellen zijn dan eieren die al 1 of 2 weken oud zijn. Kun je het ei moeilijk pellen? Dan is het waarschijnlijk heel vers. Na het ei koken helpt het om het direct onder de koude kraan te spoelen. Door het plotselinge temperatuurverschil ‘schrikt’ het ei en laat de schaal makkelijker los.

Een extra tip: doe het gekookte ei in een glas of afgesloten bakje met een beetje water en schud voorzichtig. Zo komt de schaal vaak nog makkelijker los. 

Ei koken zonder pan: magnetron, oven of Airfryer

Je kunt eieren ook koken zonder pan met water. 

  • In de magnetron: leg eieren in een schaal met kokend water en zout tot ze net onder water staan, verwarm 3 tot 6 minuten op middelhoge stand. 
  • In de oven: bak eieren 25 tot 30 minuten op 160 graden in een muffinblik, daarna afkoelen in koud water. 
  • In de Airfryer: kook eieren 10 tot 12 minuten op 120 graden, zonder voorverwarmen.

Welke hulpmiddelen kan ik gebruiken voor het koken van een ei?

  • Eierprikker: hiermee prik je een heel klein gaatje in de bolle kant van het ei waar de luchtkamer zit. Hierdoor kan het ei makkelijker uitzetten en barst het minder snel.
  • Egg timer: dit ei van plastic kook je mee in het water en geeft d.m.v. kleur aan of de eieren hard of zacht gekookt zijn.
  • Eierkoker:met dit apparaat kook je eieren perfect met een druk op de knop.

Ik had voor het typen dan deze blog niet gedacht dat dat er zo veel te vertellen viel over het koken van een ei haha. Misschien kende je al sommige tips maar ik weet zeker dat het met deze tips en antwoorden lukt om het perfect gekookt eitje te koken. En wil je liever een roerei? Check dan dit recept voor het maken van een roerei.