Publicatiedatum: 14 mei 2025
Flatbread wordt steeds vaker gegeten. Dit platte, zachte brood is populair als snelle lunch, pizzabodem of als vervanger van brood. Maar is het ook een gezonde keuze? In dit artikel leggen we het uit en vertellen we hoe u het zelf maakt.
Wat is flatbread?
Flatbread, of platbrood, is een broodje dat geen gist nodig heeft. U kunt flatbread bij veel gerechten toevoegen, als wrap of als bodem voor een pizza. Het is luchtig en heeft een neutrale smaak. Hierdoor kunt u het bij zowel zoete als hartige gerechten eten. Flatbread heeft een eenvoudigere smaak dan traditioneel brood. Dit komt omdat het minder ingrediënten bevat. Hierdoor is het makkelijk om thuis zelf te maken. Het deeg hoeft niet te rijzen en bevat maar 2 ingrediënten, namelijk yoghurt en meel.
Lees ook: Flatbread met harissa-spitskool en halloumi
Is flatbread goed als broodvervanger?
In principe is flatbread een gezond broodje, omdat het weinig calorieën en veel eiwitten bevat. Flatbread wordt gemaakt van witte bloem. Dit bevat minder voedingsstoffen dan volkorenmeel. In witte bloem zitten minder vezels en mineralen, waardoor u flatbread beter niet dagelijks kunt eten. Als uw flatbread volkorenmeel, geen suiker en niet te veel zout bevat, maakt u de gezondere keuze. Echter mist flatbread wel het belangrijke mineraal jodium.
Jodium is belangrijk voor de productie van schildklierhormonen. Die zijn nodig voor een goed verloop van de stofwisseling en de ontwikkeling van het zenuwstelsel. Jodium zit in weinig natuurlijke producten. Het zit onder andere in zuivelproducten en zeevis. Daarom is jodium toegevoegd aan keukenzout en bakkerszout waarmee broden worden gebakken. In Nederland is brood een belangrijke bron voor jodium. Het wordt daarom afgeraden om elke dag flatbread te eten in plaats van brood.
Lees ook: Manaeeish (flatbread) met granaatappel en oregano van Merijn Tol
Hoe maakt u zelf flatbread?
Op de website van Heel Holland Bakt vindt u het volgende recept voor 8 broodjes:
- 500 gram Griekse Yoghurt
- 800 gram bloem
- Kruiden op smaak (zout en bijvoorbeeld bieslook)
Bereiding:
- Meng de ingrediënten door elkaar.
- Kneed tot u een samenhangend deeg heeft.
- Leg het deeg afgedekt in de koelkast voor een half uur.
- Verdeel het deeg in 8 stukjes en rol ze uit tot platte broodjes.
- Bak de broodjes zonder boter of olie tot ze bruin zijn. Vergeet ze niet halverwege om te keren.
(Bron: nu.nl, Heel Holland Bakt, baktotaal.nl, Margriet, Voedingscentrum. Foto: Shutterstock)