Wijnglazen komen voor in duizelingwekkende soorten en maten en dat is niet zonder reden. Er zijn immers ook ontzettend veel verschillende soorten wijnen. Maar is dat ook relevant voor de smaak? Ofwel: heeft het glas invloed op uw smaakbeleving?
Hoe ziet een wijnglas eruit?
Een wijnglas bestaat uit 3 delen: de voet, de steel en de kelk. Elk onderdeel heeft zijn eigen functie. Die van de voet is eenvoudig: ervoor zorgen het glas niet omkiept als u het op tafel zet. De steel is het gedeelte van het glas dat u vastpakt als u eruit drinkt én zorgt er tevens voor dat de wijn niet opwarmt via uw handen. De kelk vangt de wijn op en is het gedeelte waar u uit drinkt. De voet en de steel hebben geen invloed op de smaak, de kelk wel.
Welke invloed heeft de vorm van een glas op de smaak?
Of het om rode, witte, rosé of mousserende wijn gaat, het type glas heeft invloed op uw smaakbeleving. De vorm en grootte van het glas bepalen hoe de aroma’s van de wijn worden opgevangen en behouden. En er zitten nogal wat aroma’s in wijn. Hoe smaken en geuren als ananas, aardbei en gras in deze drank terechtkomen leest u hier.
Volgens culinair journalist Onno Kleyn is de vorm en grootte niet de belangrijkste smaakfactor, zo vertelt hij in de Volkskrant. Hij zegt dat hoe dun het glas is en hoe groot de opening is, de meeste invloed hebben op uw smaakbeleving. Deze 2 factoren bepalen namelijk hoe de wijn geleidelijk in uw mond stroomt en zich op uw tong presenteert.
Wat is een goed glas voor rode wijn?
Rode wijnen zoals merlot, cabernet sauvignon, tempranillo en syrah voelen zich prettiger in een glas dat meer ruimte biedt. Daarom is de steel vaak wat langer en de kelk groter met een bredere opening. Zo komt er makkelijker zuurstof in uw glas als u het walst, het ronddraaien van de wijn in het glas. Door uw glas te walsen, komen de aroma’s vrij doordat er een groter oppervlak van het glas nat wordt. Van daaruit verdampen de geurmoleculen en ruikt u meer. Daarom is het ook belangrijk dat een groot deel van het glas ongevuld blijft. Rode wijnglazen zijn vaak ook wat dunner. Als u eruit drinkt, komt de wijn iets sneller uw mond binnen en wordt deze gelijkmatig verspreid.
Wat is een goed glas voor witte wijn?
Witte wijnen zoals chardonnay, sauvignon blanc, verdejo en pinot grigio worden vaak geschonken in wat kleinere, kortere glazen. Het kleinere glas zorgt ook voor een betere balans tussen de zure en zoete tonen en het behoud ervan. Bovendien blijft een kleiner glas langer koel, wat prettiger is voor de meeste witte wijnen. Deze glazen zijn overigens ook geschikt voor rosé.
Hoe zit dat met mousserend?
Champagne is misschien wel de meest bekende mousserende wijn en wordt veelal gedronken uit een flûte. In de volksmond beter bekend als een champagneglas. De dunne en ietwat langere glazen geleiden de bubbels mooi naar boven toe, wat bijdraagt aan de smaakbeleving van mousserende wijnen.
Bourgogne en Bordeaux
De échte liefhebber maakt waarschijnlijk liever een onderscheid in Bourgogne en Bordeaux – 2 Franse wijnstreken – in plaats van rood en wit en past daar de glazen op aan. Bourgogne-rassen zoals chardonnay, pinot noir, pinot blanc en viognier hebben meer ademruimte nodig en passen daardoor perfect in een glas met grote bolle vorm. Bordeaux-rassen zoals cabernet sauvignon, merlot en sauvignon blanc schenkt u het beste in een smaller, hoger glas.
Lees ook: Hoe lang is wijn houdbaar en wat kunt u met restjes doen?
Kortom
Het juiste glas draagt eraan bij om de volledige potentie van de wijn te benutten. Is het dan nodig om voor elk type wijn verschillende glazen aan te schaffen? Niet per se, maar het staat wel leuk voor op de dinertafel. En het oog wil ook wat, toch?
(Bron: Gall & Gall, AD, Culy, Volkskrant, Flavourite Wine. Foto: Shutterstock)