Producten in de supermarkt en recepten hebben vaak labels met ‘suikervrij’ of ‘zonder toegevoegde suikers’. Alleen zijn deze producten volgens het Diabetes Fonds daarmee niet per se gezond. Er zijn namelijk meer dan 50 verschillende (andere) benamingen voor de zoete stof. We vragen diëtist Neeke Smit hoe dit zit en vertellen hoe u uw suikerinname kunt verminderen.
18 kilo per persoon per jaar
Nederlanders eten gemiddeld 86 suikerklontjes aan toegevoegde suiker per week, wat neerkomt op maar liefst 18 kilo per jaar. Dit kan (uiteindelijk) zorgen voor vermoeidheidsklachten, tandproblemen en allerlei andere lichamelijke klachten.
Daarnaast verhoogt overmatige inname het risico op overgewicht en daarmee ook het ontwikkelen van diabetes type 2. Momenteel hebben 1,1 miljoen Nederlanders diabetes type 2 en dat aantal blijft toenemen. Ook hebben 1,4 miljoen Nederlanders al verhoogde bloedsuikerwaarden, ook wel prediabetes, en daarmee een groter risico op diabetes type 2.
Suiker heeft meer dan 50 verschillende benamingen
Hoewel producten vaak pretenderen ‘suikervrij’ of ‘zonder toegevoegde suikers’ te zijn, zijn ze dit volgens het Diabetes Fonds vaak niet. De zoetstof heeft namelijk meer dan 50 verschillende benamingen. Schuilnamen waarmee we onopgemerkt toch nog veel suiker binnenkrijgen.
Denk dan bijvoorbeeld aan rijststroop, honing, dadelsiroop of kokosbloesemsuiker. Deze vormen van (toegevoegde) suiker worden vaak niet als zodanig herkend, waardoor consumenten ongemerkt meer binnenkrijgen dan gedacht.
Hoe zit het met gezonde suikers?
Er wordt ook wel eens gesproken van ‘gezonde suikers’, maar volgens diëtist Neeke Smit verwerkt uw lichaam alle soorten uiteindelijk op dezelfde manier. Er is geen verschil tussen de witte tafelsuiker die in de koffie gaat of de rijststroop die u in een cake stopt. “Ongezonde en gezonde suikers bestaan simpelweg niet.”
“Als u suiker wilt nemen, is het daarom beter om dit te halen uit bijvoorbeeld groente, vers fruit en ongezoete zuivelproducten zoals magere yoghurt. Deze producten bevatten weliswaar van nature suiker, maar ook belangrijke voedingstoffen zoals vitamines, mineralen en vezels”, aldus Neeke. Die heeft u nodig om gezond te blijven en het risico op overgewicht en diabetes type 2 te verlagen.
Tips om minder suiker binnen te krijgen
Om minder suiker binnen te krijgen is het volgens Neeke allereerst belangrijk de ingrediënten op het etiket of in het recept te bekijken. Wees u hierbij bewust van de verschillende schuilnamen en onthoud: alles wat eindigt op -stroop of –siroop of -ose is een schuilnaam. Ook in (versgeperste) sappen zit veel suiker. Zo bevat 1 glas sinaasappelsap bijna net zo veel suiker als een glas cola.
Verder heeft het Diabetes Fonds eerder de Nationale Suiker Challenge in het leven geroepen. Dit is een challenge waar u zich voor aan kunt melden om meer grip te krijgen op uw inname. Na uw aanmelding krijgt u tips en (gratis) gezonde recepten. Het doel hiervan is dat mensen bewust worden van hun suikerinname en ervaren dat dit op een leuke en lekkere manier ook gezonder kan.
Lees ook: Minder suiker eten en drinken? Zo pakt u dat aan
(Bron: Diabetes Fonds. Shutterstock)