We hebben allemaal wel eens een kliekje in de vriezer liggen, of vlees dat we ooit eens hebben gekocht en vergeten zijn. Maar hoe lang kunt u eten eigenlijk bewaren in de diepvries? Is het veilig om iets na een jaar of zelfs langer nog te eten? In dit artikel leggen wij uit hoe het zit.
Wat doet invriezen precies?
Door eten in te vriezen bij minimaal -18 graden Celsius, vertraagt u het bederfproces enorm. Bacteriën kunnen bij die temperatuur niet groeien, waardoor het eten lang goed blijft. Maar let op: invriezen stopt het proces van bederf niet helemaal. De kwaliteit van het eten gaat namelijk langzaam achteruit. De smaak, geur en structuur kunnen na verloop van tijd veranderen.
Lees ook: Is uw vriezer ontdooid? Zo weet u wat u nog kunt eten
Is eten na jaren in de vriezer nog veilig?
Als eten constant bevroren is geweest, kunt u het in principe zelfs na jaren nog eten zonder er ziek van te worden. Het is dus veilig. Maar veilig is niet hetzelfde als lekker. Na een paar jaar in de vriezer kan vlees bijvoorbeeld droog en taai worden, groenten kunnen waterig worden en brood wordt snel kruimelig. Er ontstaat ook vaak ‘vriesbrand’. Dat zijn droge plekken door uitdroging, meestal veroorzaakt door lucht in de verpakking. Niet gevaarlijk, maar het smaakt minder goed.
Hoelang kunt u producten het beste bewaren?
Dit zijn richtlijnen voor de maximale bewaartijd in de vriezer, waarbij de kwaliteit nog goed blijft:
- Rauw vlees (rund, varken, lam): 6 tot 12 maanden
- Kip of kalkoen: tot 1 jaar
- Magere vis (zoals kabeljauw): 6 maanden
- Vette vis (zoals zalm): 2 tot 3 maanden
- Gekookte maaltijden: 2 tot 3 maanden
- Soep en saus: 3 tot 6 maanden
- Brood: 1 maand (max. 3 maanden, maar dan is het vaak droog)
- Groenten: tot 12 maanden (wel eerst blancheren)
Let op bij het ontdooien en bereiden
Hoewel invriezen, bacteriën en schimmels vertraagt, stopt het bederfproces niet helemaal. Zodra u het eten gaat ontdooien en verhitten, kunnen bacteriën die vóór het invriezen aanwezig waren zich weer vermenigvuldigen. Daarom is het belangrijk om voedsel op de juiste manier te ontdooien en door te garen.
Voedsel uit de vriezer ontdooien in de koelkast is de veiligste manier. Omdat het eten langzaam ontdooid bij een lage temperatuur, krijgen bacteriën minder kans om te groeien. U kunt het ook ontdooien in de magnetron of onder koud stromend water. Het voedsel moet daarna wel meteen verhit worden.
Sommige producten, zoals groenten of kleine porties vlees, kunt u ook direct bevroren koken of bakken. Let er dan wel op dat het eten door en door warm wordt. Zo worden eventuele bacteriën gedood. Zorg ervoor dat het voedsel voldoende hoge temperatuur bereikt (minimaal 75 graden Celsius). Zo worden echt alle schadelijke bacteriën vernietigd.
Lees ook: Dit moet u allemaal weten over het invriezen van eten
Kunt u eten dan niet gewoon heel lang bewaren?
Technisch gezien wel, maar het wordt er niet beter op. Na bijvoorbeeld 2 of 3 jaar in de vriezer zal het eten misschien nog veilig zijn, maar niet meer zo lekker. Het is dus geen ramp als u per ongeluk een oud bakje soep tegenkomt, maar verwacht geen topkwaliteit meer.
Tips om eten beter te bewaren in de vriezer:
- Verpak eten luchtdicht (bijvoorbeeld in diepvrieszakjes of -bakjes)
- Zet de datum op de verpakking, dan weet u hoe oud het is
- Vries in kleine porties in, zodat u niet steeds opnieuw hoeft te ontdooien
- Leg nieuwe spullen achterin de vriezer en oudere vooraan, zo gebruikt u ze op tijd
(Bron: Voedingscentrum, nu.nl, 24 Kitchen. Foto: Shutterstock)