Misschien is het u weleens overkomen: u opent de vriezer en ontdekt dat alles is ontdooid. Wellicht is de stroom uitgevallen, of is de deur open blijven staan. Maar wat doet u dan eigenlijk met het eten dat erin zit? Moet alles de vuilnisbak in, of valt er nog wat te redden? In dit artikel leest u wat u het beste kunt doen.
Hoe lang blijft eten veilig in een vriezer zonder stroom?
Een goed gevulde en gesloten vriezer blijft doorgaans, zonder stroom, zo’n 24 tot 48 uur koud genoeg om voedsel veilig te houden. Wanneer de vriezer niet helemaal vol zit, is die tijd vaak korter. Denk dan aan 12 tot 24 uur, zolang de deur van de vriezer gesloten blijft.
Lees ook: Dit moet u allemaal weten over het invriezen van eten
Het is belangrijk om te weten hoelang de vriezer uitstond. Wanneer de temperatuur boven de 7 graden komt, kunnen bacteriën zich gaan vermenigvuldigen. Dit is vaak niet te zien of te ruiken, maar het kan wel erge gevolgen hebben voor uw gezondheid.
Wanneer moet u voedsel weggooien?
Niet al het eten hoeft automatisch de vuilnisbak in wanneer de vriezer is uitgevallen. Is het product nog volledig bevroren? Dan kunt u het gewoon opnieuw invriezen. Voelt u dat de buitenkanten van het voedsel zacht wordt, vries het dan niet meer in. Doe het in de koelkast en eet binnen 2 dagen op. Als uw eten zacht en ontdooid is, dan is het verstandig dat u het eten het liefst dezelfde dag nog eet. Kwetsbare producten zoals vlees en vis kunt u het best weggooien wanneer deze helemaal ontdooid zijn.
Lees ook: Hoelang is eten houdbaar in de vriezer?
Let op bij deze producten
Het is belangrijk om te weten met welke producten u extra voorzichtig moet zijn, en welke nog veilig te gebruiken zijn.
Gevoelige producten:
Vlees, vis, schaaldieren, gevogelte, roomijs en kant- en-klaarmaaltijden zijn extra kwetsbaar. Deze producten bederven snel zodra ze boven de 7 graden komen. Bacteriën kunnen zich dan snel gaan vermenigvuldigen. Dit vergroot het risico op voedselvergiftiging. U moet hier dus goed mee uitkijken.
Minder gevoelige producten:
Producten zoals brood, groenten, fruit, gebak zonder room en harde kazen zijn minder risicovol. Ze kunnen na ontdooien vaak opnieuw worden ingevroren, mits ze nog koel aanvoelen. Goed om te weten is dat de kwaliteit ervan wel achteruit kan gaan. Brood kan bijvoorbeeld wat droger worden en groenten of fruit kunnen zachter of wateriger worden. Ondanks het kwaliteitsverlies, blijven deze producten over het algemeen veilig om te eten.
Weet u niet hoelang het voedsel al ontdooid is? Of twijfelt u aan de versheid? Neem dan het zekere voor het onzekere en gooi het weg. Houd er rekening mee dat bedorven voedsel niet altijd te herkennen is aan geur, kleur of structuur. Ook als iets er normaal uitziet of goed ruikt, kan het toch onveilig zijn om te eten.
(Bron: Voedingscentrum, Radar, Quest. Foto: Shutterstock)