In de zomermaanden is er volop zomerfruit verkrijgbaar. Denk aan aardbeien, bramen, frambozen én kersen. Kersen zijn er grofweg van juni tot en met augustus. Dus dit is de tijd om ze te eten. We geven u tips hoe u ze kunt bewaren, welke soorten er zijn en hoe u ze het beste wast.
Welke soorten kersen zijn er?
Er zijn 2 soorten kersen: zoete en zure. De zoete eten we meestal gewoon zo uit de hand of gebruiken we in een recept. De zure wordt in Amerika vaak gebruikt en verwerkt in een taart, jam of muffins. Daarnaast zijn er ook nog Amarena kersen. Dit is een specifiek ras uit Italië. Deze smaken zuurzoet en zijn gekonfijt. Heel Holland Bakt legt uit wat de verschillen zijn en welke kers u het beste kunt gebruiken in een baksel.
Lees ook: Hoe zijn vlekken van rood fruit het best te verwijderen?
Hoe kunt u kersen het beste bewaren?
Kersen zijn maar kort in het seizoen én de houdbaarheid is kort. Het beste is om ze op de dag van aankoop al te eten en/of in de dagen erna. Was ze nog niet en laat de steeltjes eraan zitten. Dit zorgt voor de beste houdbaarheid.
Om de houdbaarheid iets te verlengen, kunt u ze het beste in de koelkast bewaren. Zo zijn ze 3 tot 5 dagen goed. Het grote nadeel hiervan is, dat er wel wat smaak verloren gaat. Bewaart u ze in de koelkast, leg ze dan in de groentelade. En leg dan een keukenpapiertje onder het fruit. Zo kan het vocht opgenomen worden.
Buiten de koelkast blijft de smaak van kersen lekkerder. Maar hier zijn ze 1 tot 2 dagen houdbaar. Let er dan wel op dat het een ware traktatie is voor fruitvliegjes.
Lees ook: Fruitvliegjes bestrijden, zo komt u van ze af
Hoe kunt u kersen wassen?
Was de kersen even onder de kraan voordat u ze gaat eten. Even goed afspoelen is voldoende. Haal daarna pas de stelen weg. Doet u dat ervoor, dan kan er water in het fruit komen en dat geeft een waterige smaak.
Wilt u iets lekkers maken met kersen? Kijk dan eens op onze receptenpagina!
Waar komt de uitdrukking kersvers vandaan?
Culinair journalist Emina Zorlak heeft eerder al een column geschreven over de kers. Ze legt daar de term kersvers uit. “De uitdrukking ‘kersvers’ is dan ook niet voor niets, want ze zijn niet alleen heel beperkt beschikbaar, maar na het plukken ook nog maar een paar dagen houdbaar.”
Hoe zit het met bestrijdingsmiddelen op kersen in 2025?
In het voorjaar van 2025 zijn veel kersen bespoten met een specifiek bestrijdingsmiddel, waar de NVWA negatief over heeft geadviseerd. Het is namelijk slecht voor bijen en de biodiversiteit. Het middel mag uiteindelijk toch wel gebruikt worden, omdat er onvoldoende alternatieven zijn om de Suzuki-vlieg weg te houden. Deze legt eieren in zacht fruit, waardoor het wordt aangetast door de larven.
Is het bestrijdingsmiddel voor kersen schadelijk voor mensen?
We vragen Maartje Bot van het Voedingscentrum of dit bestrijdingsmiddel ook schadelijk is voor mensen. “Met de kennis die we nu hebben, is de kans op gezondheidsproblemen door resten bestrijdingsmiddelen klein’, laat ze weten. “Er is wetgeving voor het gebruik van bestrijdingsmiddelen tijdens de teelt van groente en fruit. Ook zijn er limieten voor de resten die mogen achterblijven op het product. Bovendien is ook de controle goed geregeld in Nederland. Daardoor weten we dat overschrijdingen van de normen gelukkig nauwelijks voorkomen.”
Maartje Bot laat weten dat het in zeldzame gevallen voor kan komen dat u groente of fruit eet waarin meer resten aan bestrijdingsmiddelen zitten, dan de vastgestelde norm. “Zo’n overschrijding leidt alleen in uitzonderlijke gevallen tot echte gezondheidsklachten. Door gevarieerd te eten verklein je de kans dat je te veel schadelijke stoffen binnenkrijgt. Bovendien krijg je daarmee verschillende voedingsstoffen, zoals vitamines en mineralen binnen.”
(Bron: Heel Holland Bakt, archief, het Voedingscentrum, RTL, Margriet, Verse Oogst. Foto: Shutterstock)