Italië staat bekend om rijke culinaire tradities, waarbij kwaliteit en eenvoud een belangrijk zijn. Met de juiste ingrediënten en kooktechnieken haalt u de echte Italiaanse sfeer in huis. Wilt u ook koken als een Italiaan, lees dan verder.
De kwaliteit van Italië
De Italiaanse keuken draait vooral om pure smaken. Gebruik daarom altijd verse ingrediënten van hoge kwaliteit. Denk dan aan rijpe tomaten, verse basilicum en extra vierge olijfolie. Deze producten kunnen ervoor zorgen dat u het echte Italiaanse gevoel krijgt. Alsof u even in Toscane bent.
De kunst van pasta koken
Een echt Italiaans gerecht is natuurlijk pasta. Italianen maken hun pasta meestal zelf, zoals verse ravioli, maar u kunt natuurlijk ook gedroogde pasta gebruiken. Het lijkt eenvoudig, maar er is een aantal zaken waar u rekening mee moet houden om de beste pasta te koken.
Zorg voor een grote pan met veel water. Voeg hier voldoende zout aan toe. Dit voorkomt dat de pasta plakt en brengt het op smaak. Wanneer het water kookt kunt u de pasta in de pan doen. Kook de pasta al dente, beetgaar. Dit verschilt per pasta soort, dus houd hiervoor de aanwijzing op de verpakking aan. Giet de pasta af en verwerk het daarna direct door de saus.
Balans tussen pasta en saus
Heeft u veel saus? Meng dan de saus beetje bij beetje door de pasta. Want in de Italiaanse keuken geldt: de saus moet de pasta aanvullen, niet overheersen. Zorg dus dat er een goede balans is tussen de pasta en de saus.
Het gebruik van knoflook en ui
In Italië wordt knoflook vaak alleen of in combinatie met andere smaken gebruikt, maar niet samen met ui. De 2 smaken zijn zo sterk, dat het kan overheersen. Het gebruik van te veel knoflook wordt ook niet aangeraden. Dit kan ervoor zorgen dat uw saus een te sterke knoflook smaak krijgt. Olijfolie daarentegen, daar mag u flink wat van toevoegen in de saus. Het brengt uw eten op smaak, maar het zorgt er ook voor dat de saus aan uw pasta bindt.
Juiste gebruik van kruiden
Italiaans eten is vaak heel erg smaakvol. Dit komt onder andere door de kruiden die eraan worden toegevoegd. De meest gebruikte kruiden zijn oregano, knoflook, rozemarijn en basilicum. Gebruik de kruiden wel met mate. Een paar blaadjes basilicum kunnen al voldoende zijn om een gerecht compleet te maken.
Lees ook: Gaan basilicumplantjes uit de supermarkt altijd dood? Zo houdt u ze goed
De traditionele gangen in Italië
Organiseert u binnen kort een Italiaans diner? Dan is het belangrijk om de juiste gangen te weten. In Italië bestaat een diner uit meerdere gangen:
- Antipasti: kleine hapjes zoals bruschetta of een selectie van vleeswaren en kazen.
- Primi Piatti: de eerste gang, meestal een pastagerecht of risotto.
- Secondi Piatti: het hoofdgerecht, vaak met vlees of vis.
- Dolci: een heerlijk dessert zoals tiramisu of panna cotta. Maar een koffie of een likeur kan hier ook perfect.
Geniet van de sfeer en het gezelschap
In Italië draait eten niet alleen om het gerecht zelf, maar ook om de ervaring. Neem daarom de tijd om te tafelen. Geniet van het gezelschap en creëer een gezellige sfeer. Een goed glas bijpassende Italiaanse wijn en een espresso na de maaltijd maken het helemaal af.
(Bron: eccoitalia.nl, foodiesmagazine.nl, allesoveritaliaanseten.nl, en-garde.nl, Grand’Italia, Libelle, Margriet. Foto: Shutterstock)