Op 9 oktober is het nationale Krokettendag. Sinds 2014 is dit de dag waarop Nederlanders massaal hun favoriete snack eren. De kroket staat al jarenlang hoog in de snacktop, maar hoe gezond, of juist ongezond, is de gefrituurde snack eigenlijk? Wij leggen het uit.
De geschiedenis van de kroket
De kroket ontstaat waarschijnlijk eind 17e eeuw in Frankrijk. Het lijkt destijds meer op een grote bitterbal, ter grootte van een ei. Oorspronkelijk is de kroket een luxe tussengerecht, bedoeld voor de hogere klasse. In de 19e eeuw wordt het vooral geserveerd tussen soep en het hoofdgerecht. Sinds de Tweede Wereldoorlog is dit veranderd. Het wordt dan vaker als snack gegeten en vooral besteld in friettenten en cafetaria’s.

Lees ook: Broodje kroket van Robèrt van Beckhoven
Populairste snack van Nederland
De nationale Krokettendag is ingesteld ter ere van de geboortedag van culinair journalist en krokettenliefhebber Johannes van Dam. Na zijn overlijden voltooien zijn vrienden zijn project, het Krokettenboek, en brengen dit op 9 oktober 2014 uit. Niet geheel onterecht, want de kroket is een echte publiekslieveling. Volgens de Algemene Kokswaren en Snackproducenten Vereniging (AKSV) worden er jaarlijks zo’n 300 miljoen kroketten verkocht. Maar liefst 85 procent van de Nederlanders eet er wel eens één, het liefst gewoon uit de hand maar met een broodje wordt het ook gewaardeerd. Vooral op vrijdag- en zaterdagavond trakteren veel Nederlanders zichzelf op deze snack.
Verschillende soorten
Ze zijn er in allerlei varianten. Volgens de AKSV staat de klassieke rundvleeskroket nog altijd op nummer 1 van de top 10 meest gegeten snacks in Nederland. Daarna volgen de kalfskroket en de goulashkroket. Ook de satékroket is geliefd. Die staat op de 4e plek in de top 5 meest gegeten soorten kroketten. Tegenwoordig zijn er ook vegetarische en veganistische kroketten, zodat ook mensen die geen vlees eten ervan kunnen genieten.
Dit zit er in een kroket
Een traditionele vleeskroket bestaat uit een ragout van vlees, bouillon, bloem en boter, omhuld door een krokant laagje paneermeel dat vervolgens wordt gefrituurd in olie. Door die bereiding is de snack vrij vet. Een gemiddelde rundvleeskroket uit de frituur bevat zo’n 160 tot 200 calorieën, waarvan een groot deel uit het vet komt. Daartegenover staat dat er ook wat eiwitten inzitten dankzij het vlees, al is de hoeveelheid beperkt.

Lees ook: Wist u dit al over de bitterbal?
Broodje kroket gezonder dan broodje gezond?
De kroket heeft bij veel een ongezond imago. Het is gefrituurd, vet en calorierijk. Toch blijkt een broodje kroket vaak een betere keuze dan bijvoorbeeld een broodje gezond. Dat klinkt tegenstrijdig, maar komt vooral doordat een broodje gezond meestal goed wordt belegd met kaas, ham, mayonaise of andere sauzen, waardoor het aantal calorieën en de hoeveelheid zout flink kan oplopen. Een broodje kroket bevat daarentegen vaak minder calorieën en minder vet.
Gezonder alternatief
Hoewel de kroket over het algemeen niet ongezond is, zijn er manieren om er iets gezonder van te genieten. Zo kan de snack in plaats van gefrituurd ook in de oven of airfryer worden bereid. Dit vermindert de hoeveelheid olie en dus het vetgehalte aanzienlijk, terwijl de krokante buitenkant behouden blijft.
(Bron: AKSV, Voedingscentrum, PlusOnline, snackweetjes.nl. Foto: Shutterstock)