Op deze manier zet u thuis de lekkerste filterkoffie

Filterkoffie is terug van weggeweest. Niet alleen vanwege de volle, authentieke smaak, maar ook omdat het een van de gezondere vormen is om van koffie te genieten. Met de juiste bonen, maling en zetmethode zet u thuis het perfecte kopje.

Gezondheidsvoordelen van filterkoffie

Filterkoffie is niet alleen lekker, maar is ook een van de gezondste manieren van koffiezetten. In het filter blijven namelijk bepaalde stoffen, zoals cafestol, grotendeels achter in het koffiedik. Deze stoffen kunnen het LDL-cholesterol in het bloed verhogen. Doordat ze in filterkoffie nauwelijks terechtkomen, is deze zetmethode beter voor uw hart en bloedvaten dan bijvoorbeeld espresso of koffie uit een cafetière. Daarnaast zit koffie vol antioxidanten, die helpen om vrije radicalen in het lichaam te bestrijden en zo uw cellen te beschermen.

kop thee en koffie

Lees ook: Geeft koffie echt meer energie? En hoe zit dat met thee?

Kies voor verse, hoogwaardige koffiebonen

U kunt natuurlijk kiezen voor kant-en-klare gemalen koffie, wat vooral handig is voor gemak en snelheid. Als u kiest voor koffiebonen die nog gemalen moeten worden, is het belangrijk om de juiste bonen te kiezen. En natuurlijk een koffiemolen om de verse bonen te malen.

Goede filterkoffie begint bij verse, kwalitatief sterke koffiebonen. De soort boon en de mate van branding bepalen voor een groot deel de smaak in uw kopje. Houdt u van een zachte, frisse koffie? Kies dan voor licht gebrande bonen, die hebben vaak fruitige tonen en een iets lichtere smaak. Liever een volle, krachtige koffie met een diep aroma? Dan past een donkerdere branding beter bij u.

Ook de versheid van de bonen maakt een groot verschil. Hoe verser de branding, hoe intenser de smaak en geur. Na verloop van tijd, verliezen koffiebonen hun oliën en aroma’s, waardoor de smaak vlakker wordt. Koop daarom liever kleinere hoeveelheden en bewaar de bonen luchtdicht, op een koele en droge plek, uit het zonlicht.

Gebruik de juiste maalgraad

De maalgraad van de koffie bepaalt voor een groot deel hoe uw filterkoffie smaakt. Voor deze zetmethode is een gemiddelde maalgraad het beste: niet te grof, maar zeker ook niet te fijn. Is de koffie fijn gemalen, dan stroomt het water te langzaam door en krijgt u een bittere smaak. Is de maling juist te grof, dan loopt het water te snel door en wordt de koffie slap en waterig. De juiste maalgraad vinden is soms even uitproberen. Elke koffiemolen en elk type boon reageert net iets anders. Let daarom goed op de doorlooptijd en de smaak.

Let op de watertemperatuur

De ideale watertemperatuur voor het zetten van filterkoffie ligt tussen de 92 en 96 graden. Te heet water kan de koffie bitter maken, terwijl te koud water niet voldoende smaak uit de koffiebonen haalt. Heeft u een koffiezetapparaat, dan regelt het apparaat de juiste temperatuur. Schenkt u de koffie op? Laat dan het water na het koken een paar seconden staan om de juiste temperatuur te bereiken.

Gebruik de juiste koffie-waterverhouding

Een goede verhouding tussen koffie en water is belangrijk voor de smaak. Houd ongeveer 60 gram koffie per liter water aan. Heeft u geen weegschaal? Gebruik dan een volle maatschep of eetlepel per kopje. Zo voorkomt u dat de koffie te sterk of juist te slap wordt. Wilt u een wat krachtigere smaak, voeg dan iets meer koffie toe.

Lees ook: Welke koffie is het goedkoopst? Koffiebonen, filter, pads of cups

Pas de schenktechniek toe

Voordat u de gemalen koffie toevoegt, is het aan te raden het papieren filter even met heet water voor te spoelen. Dit verwijdert eventuele papierachtige smaken en zorgt ervoor dat het filter minder vocht opneemt, waardoor er meer smaak in uw koffie behouden blijft.

Heeft u alle stappen doorlopen? Zet dan het apparaat aan. Schenkt u de koffie op? Giet vervolgens het hete water langzaam en gelijkmatig over de gemalen koffie. Start in het midden en werk in een rustige, spiraalvormige beweging naar buiten toe. Op die manier wordt alle koffie gelijkmatig doordrenkt en komen de smaken vrij. Laat de koffie vervolgens rustig doorlopen, zonder te roeren of te haasten.

Serveer direct en bewaar niet te lang

Filterkoffie is het lekkerst direct na het zetten. Laat de koffie niet te lang op het warmhoudplaatje staan, omdat dit de smaak kan beïnvloeden. Als u de koffie langer warm wilt houden, giet deze dan over in een (voorverwarmde) thermoskan.

(Bron: zwartekoffie.nl, Douwe Egberts, cafedujour.nl, koffiegek.nl. Foto: Shutterstock)