Vijgen zijn het hele jaar door verkrijgbaar, maar het seizoen voor verse vijgen start halverwege de zomer. Daarom een perfect moment om ze te kopen en te eten. Maar kunt u ze met schil en al eten? Hoe lang zijn ze houdbaar? Zijn ze gezond? En wat is beter, verse of toch gedroogde? We geven het antwoord op deze vragen.
Hoe smaken vijgen?
Vijgen hebben een typische, eigen smaak. Zoet en aromatisch. De paarse kleur is het meest bekend, maar de vrucht kan ook lichtgroen zijn. Van binnen is hij wit tot roze. De vrucht heeft een natuurlijk hoog suikergehalte.
Is de schil te eten?
De schil van een vijg is een beetje leerachtig te noemen, maar is eetbaar. Bij de verse variant is dat ook lekker en u krijgt er de meeste vitamines mee binnen. Maar wanneer de vrucht al iets ouder is, kan het wat taaier smaken. Dan kunt u ervoor kiezen om alleen het vruchtvlees te eten. Ook wanneer de vrucht nog niet helemaal rijp is, is het lekkerder om hem te schillen.
Zijn verse vijgen gezond?
Vijgen hebben dus van nature een hoog suikergehalte, maar ze zijn wel goed voor ons. Er zitten relatief weinig calorieën in en ze bevatten veel vezels. En dat is weer goed voor de spijsvertering. Het geeft ook een langdurig verzadigd gevoel. En een vijg levert kleine hoeveelheden magnesium, calcium, kalium en vitamine B6.
Hoe te bewaren?
Wanneer u verse vijgen heeft gekocht, zijn ze een kleine week houdbaar in de koelkast. Wilt u er langer of pas later van genieten? Leg de vrucht dan in de vriezer. Dan is hij tot 9 maanden houdbaar.
Hoe kunt u vijgen eten?
Vijgen zijn natuurlijk lekker om zo los te eten, maar ze zijn ook lekker te combineren met diverse smaken. Door zet te combineren met zout, komt het zoete van de vruchten extra omhoog. Maakt u bijvoorbeeld een kaasplankje? Leg er dan partjes vijg bij of vijgenbrood. Het is ook heerlijk om er jam van te maken. Heeft u opgeklopte feta of brie gemaakt? Dan past deze vrucht hier ook goed bij.
Recepten met vijgen
Gedroogde vijgen
Naast de verse variant, zijn er ook gedroogde vijgen verkrijgbaar. Deze zijn intenser van smaak. Al het vocht is er namelijk uitgehaald. Dit geeft ze een nog zoetere smaak. De kleur is dan meer bruin of beige-achtig. Ook zien ze er wat verschrompelder uit. Wel bevatten deze gedroogde varianten meer suiker en calorieën dan verse. Daarom wordt aangeraden om er maar 1 tot 2 per dag te eten.
Het antwoord op de vraag welke van die 2 u het beste in een baksel kunt gebruiken, heeft Heel Holland Bakt.
(Bron: Heel Holland Bakt, Albert Heijn, Jumbo, Margriet. Foto’s: Shutterstock)