U wilt gezellig mee borrelen met de rest, maar drinkt liever geen alcohol. Is alcoholvrij bier dan de gezondste keuze? Daar kunt u zich flink in vergissen. U drinkt weliswaar geen alcohol, maar deze dranken bevatten vaak behoorlijk wat calorieën. Want achter het onschuldige etiket van 0.0 schuilt regelmatig een verrassend hoog suiker- en caloriegehalte. Dit zijn de voor- en nadelen van alcoholvrij bier.
Is alcoholvrij bier gezond?
Nee. Alcoholvrij bier is in principe geen gezonde keuze. In normaal bier zitten gemiddeld 44 calorieën per 100 milliliter. In alcoholvrij bier gemiddeld 26 calorieën per 100 milliliter. Het aantal calorieën ligt weliswaar lager – ook ten opzichte van frisdrank – maar het zijn nog steeds loze calorieën zonder goede voedingswaarde. Daarnaast bevatten alcoholvrije bieren koolhydraten, veelal in de vorm van suikers. Suikerhoudende dranken hebben een negatief effect op de gezondheid en kan overgewicht en diabetes type 2 tot gevolg hebben. Het is dus een beter alternatief dan alcohol, maar ook hier geldt: drink met mate.
Heeft alcoholvrij bier positieve effecten?
Het nuttigen van alcoholvrij bier kent ook positieve effecten en dat komt door polyfenolen die in een 0.0 zitten. Polyfenolen zijn natuurlijke stoffen die bekend staan om hun ontstekingsremmende werking. Het biedt mogelijk ook meer bescherming tegen het ontstaan van kanker, maar die effecten zijn vooralsnog niet aangetoond in klinische onderzoeken en studies. Alcoholvrij bier heeft ook een positieve werking op de darmflora, omdat een 0.0 onder gefermenteerde dranken valt. Wat fermentatie is, hoe het werkt en waarom het gezond is leest u hier.
Als u de 0.0 naast de alcoholische variant legt, is een alcoholvrij biertje altijd de gezondere keuze. Het nuttigen van alcohol kan namelijk mond-, keel-, darm- en borstkanker tot gevolg hebben. Daarnaast tonen onderzoeken aan dat er een link is tussen alcohol en neurologische aandoeningen zoals dementie. En om niet te vergeten: u houdt geen kater over na een avond 0.0.
Waarom is een 0.0 niet altijd volledig alcoholvrij?
Als u er toch voor kiest om aan de 0.0 te gaan, weet dan dat alcoholvrij niet altijd volledig alcoholvrij is. Dat heeft te maken met het brouwproces. Brouwerijen gebruiken doorgaans 3 methoden om alcoholvrij bier te produceren: toevoegen van speciaal gist, filteren en destilleren. Bij het toevoegen van speciaal gist – waarbij het brouwproces iets eerder wordt afgekapt – en bij filteren, eindigt het promillage niet altijd volledig op 0. Het zijn kleine aantallen, maar ook die kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. Bij destilleren verdwijnt wegens het verhitten wel alle alcohol uit het bier.
Lees ook: Welke invloed hebben light- en zero-frisdranken op uw gezondheid?
Volgens de Nederlandse Warenwet mag een drank alcoholvrij bier heten als er minder dan 0,1 procent alcohol in zit. Brouwers hebben wettelijk gezien dus wat speelruimte. Alles tussen de 0,1 en 1,2 procent draagt de naam alcoholarm.
Is een 0.0 een sportdrank?
Er wordt gezegd dat alcoholvrij bier kan fungeren als sportdrank. Een 0.0 is namelijk een isotone drank die ingrediënten bevat waarmee de vochtbalans in het lichaam na het sporten wordt gereguleerd. Denk aan ingrediënten als vitamine B, kalium en met name natrium. Maar volgens het Trimbos Instituut gaat dit niet op. Een 0.0 heeft misschien wel dezelfde werking als een sportdrank, maar er zit al ruim voldoende natrium in ons eten om aan de dagelijkse behoeftes van de gemiddelde Nederlander te voldoen. Het is dus niet nodig om natrium extra aan te vullen middels alcoholvrij bier. Een overschot aan natrium heeft nadelige gevolgen voor de gezondheid, zoals verhoogde bloeddruk, hart- en vaatziekten, nierziekten, maagkanker en botontkalking.
Populariteit alcoholvrij bier neemt toe
De laatste jaren heeft alcoholvrij bier een vlucht genomen. Uit onderzoek van het Trimbos Instituut blijkt dat 16 procent van de Nederlanders maandelijks aan de 0.0 zit. Alcoholvrij bier is hierin de favoriet. Koepelorganisatie Nederlandse Brouwers vermeldt dat de verkoop van alcoholvrij bier in de afgelopen 15 jaar zelfs is vervijfvoudigd. Dat is ook wel terug te zien in de horeca. Er is bijna geen café meer te vinden waar geen 0.0 op de kaart staat. Ook supermarkten spelen in op deze trend en leggen de schappen vol met allerlei verschillende soorten 0.0-bieren, alcoholvrije speciaalbieren en alcoholarme dranken. Inmiddels is 1 op de 14 (7 procent) verkochte bieren alcoholvrij.
Het eindoordeel
Tijdens een borrel met vrienden, kennissen of familie staat er regelmatig drank op tafel zoals bier en wijn. Als u liever niet drinkt – bijvoorbeeld omdat u moet rijden, vanwege medicijngebruik of een andere reden – kunt u voor een 0.0 kiezen. Zo houdt u er toch een borrelgevoel aan over, zonder de nadelige effecten van alcohol. Hier leest u wat de beste alternatieven zijn tijdens een borrel of diner.
(Bron: Trimbos Instituut, Voedingscentrum, Medicus Online, EW Magazine, AD, Nederlandse Brouwers, Nederlandse Warenwet. Foto: ANP)