Hoera, ze zijn er weer: witte asperges. Van half april tot en met eind juni is namelijk het officiële aspergeseizoen en kunnen we er weer volop van genieten. Maar hoe maakt u ze ook alweer schoon? En wat is de ideale kooktijd? In dit artikel zetten we alle belangrijke informatie op een rij, zodat u alles uit deze periode kunt halen.
Gezondheidsvoordelen van asperges
Laten we beginnen met de gezondheidsvoordelen. In de oudheid zijn asperges door de Grieken, Romeinen en Chinezen zelfs omschreven als geneeskrachtig voedsel. Voornamelijk door de stof asparagine, die een gunstige uitwerking heeft op een lage bloeddruk, nierfunctiestoornissen, hartkloppingen en leverkwalen.
De caloriearme groente zit verder boordevol vitamine. Denk aan vitamine K, C, B1, B2, E en foliumzuur. Ook zit er glutathion in. Dit heeft een antioxidantwerking, ter bescherming van gezonde cellen en weefsels (zoals de huid). Daarnaast bevatten ze foliumzuur. Voldoende inname hiervan kan de kans op een geboorteafwijking, depressie en kanker verminderen.
Lees ook: Wat zijn de verschillen tussen witte en groene asperges?
Witte asperges maken een krakend geluid als ze vers zijn
De witte asperge is een echte lentegroente. U koopt ze in het voorjaar dan ook in de supermarkt of bij de groenteboer, maar rechtstreeks bij de kweker kan vaak ook. Steeds vaker liggen asperges ook buiten het seizoen om in de schappen, maar dit zijn dan niet de verse uit de grond. En of ze echt vers zijn kunt u horen. Deze maken namelijk een krakend geluid als u ze over elkaar beweegt.
Voor het schillen, even laten weken
Voordat u met ‘het witte goud’ aan de slag gaat, moet u asperges eerst schoonmaken door ze te schillen. Leg ze 30 minuten voorafgaand hieraan eerst in koud water. Hierdoor kunnen ze zich volzuigen met water en zijn ze daarna makkelijker te schillen.
Begin voor het schillen 5 centimeter onder de kop. Trek vervolgens 1 lange sliert helemaal naar de onderkant. Dit kunt u het beste doen terwijl de asperge ligt, met een dunschiller. Zijn het verse, kwalitatief goede asperges, dan is 1 keer rond voldoende. Twijfelt u aan de versheid, schil dan nog een rondje extra. Snijd ook een stukje van de onderkant af, ongeveer 2 tot 5 centimeter. Gooi de schillen niet weg, daar kunt u nog soep van maken.
De asperges koken en nagaren
Kook de asperges in een pan met ruim water en een snufje zout. De hoeveelheid water die u nodig heeft, is afhankelijk van de hoeveelheid asperges. Een kleine hoeveelheid kookt u beter in een klein laagje water, dat komt de smaak ten goede.
Breng het water aan de kook en wanneer dit het geval is, laat de asperges dan nog 3 minuten doorkoken. Voor dikkere asperges geldt een kooktijd van 5 tot 8 minuten. Zet vervolgens de warmtebron uit en laat ze 15 minuten nagaren. Ook deze tijd wordt automatisch langer bij dikkere asperges, tot wel een half uur.
En voor wie de ruimte heeft: een grote pan waarin de groente plat ligt, heeft de voorkeur boven een traditionele asperge-pan. De kopjes blijven dan namelijk beter intact en drogen ook minder snel uit.
Manieren om ‘het witte goud’ te bewaren
Verse, witte asperges kunt u het beste binnen 2 dagen bereiden of tot 4 dagen in de koelkast bewaren. Rol ze dan wel in een vochtige theedoek, want ze zijn gevoelig voor uitdroging. Zijn ze voorverpakt? Dan kunnen ze vaak iets langer bewaard worden.
Heeft u ze al gekookt? Dan zijn ze in de koelkast nog ongeveer 1 dag goed in het afgekoelde kookvocht. Invriezen is ook mogelijk. In een eerder artikel leggen we u uitgebreid uit hoe u dit het beste kunt aanpakken.
Einde van het aspergeseizoen
Op 24 juni eindigt traditiegetrouw het seizoen. Dat is niet omdat asperges dan niet meer lekker zijn. Na de oost moet de aspergeplant nog een tijdje op sterkte komen, om het jaar erop weer nieuwe asperges te produceren. Door de plant te laten groeien, is de kans op een succesvolle oogst volgend jaar groter.
Recepten met witte asperges
Heeft u na het lezen van al deze informatie zin gekregen in leen lekker recept met ‘het witte goud’? Dan is er veel inspiratie te vinden op onze receptenpagina. Verder heeft Heel Holland Bakt op haar website ook een aantal suggesties voor lekkere recepten staan. Denk aan een aspergetompouche of flammkuchen.
(Bron: Archief, Nederlands Asperge Centrum, Heel Holland Bakt, Libelle, Foodies, Santé. Foto: Shutterstock)