Van het kerstdiner maken we vaak graag iets bijzonders. Soms bereiden we al weken van tevoren elk gerecht zorgvuldig voor. Maar een feestelijk diner draait niet alleen om smaak: een mooi gepresenteerd bord maakt het eten pas echt indrukwekkend. Daarom geven we in dit artikel tips om van uw kerstdiner een visueel spektakel te maken.
Een paar basisregels voor een kerstdiner dat visueel aantrekkelijk is
Wilt u het kerstdiner dit jaar visueel naar een hoger niveau tillen? Dan helpen al een paar eenvoudige basisregels. Probeer een bord allereerst niet helemaal vol te leggen, maar werk bijvoorbeeld alleen in het midden of eventueel omhoog. Vindt u dat lastig? Gebruik dan eens een ringvorm als basis.
Wilt u een grotere portie ergens van serveren (bijvoorbeeld aardappelen of frietjes), leg ze dan dus liever niet op het bord, maar serveer ze op een aparte schaal. Vlees of eventueel vis, de groenten en de saus kunt u dan bijvoorbeeld wel op het bord serveren.
Werk verder met kleur. Dat kan makkelijk door (onder andere) verschillende soorten groenten te gebruiken. Zo oogt het bord fris en aantrekkelijk. Let ook op afwisseling in structuur. Combineer iets zachts met iets krokants. Zo wordt het gerecht spannender om te zien én om te eten
Een gerecht dat qua opmaak rustig is, met verschillende kleuren en structuren
Een onderdeel van het kerstdiner in de vorm van een krans
Voor de kerstdagen is het vaak ook populair om een onderdeel van het kerstdiner in de vorm van een krans te presenteren. Denk bijvoorbeeld aan een zelfgemaakte tonijn paté in de vorm van een kerstkrans of een salade in diezelfde vorm. Hiervoor kunt u elke gewenste ronde schaal gebruiken. Deze vorm van opmaken is overigens ook geschikt voorafgaand aan het kerstdiner, bijvoorbeeld om borrelhapjes op te presenteren.
Een salade in de vorm van een kerstkrans.
Spelen met saus tijdens het kerstdiner
Wanneer u saus bij een gerecht serveert, kunt u een wit bord eenvoudig versieren. Gebruik bijvoorbeeld een keukenkwast om een sierlijke streep (of boog) saus over het bord te trekken. Wilt u dit met chocolade doen? Smelt dan gelijke delen chocolade en slagroom. Hiermee kunt u een mooie streep op het bord maken voor een professioneel effect.
U kunt saus overigens ook apart serveren, mocht uw gerecht zich hiervoor lenen. Aan tafel uitschenken voelt vaak extra feestelijk en geeft uw gasten een restaurantgevoel.
Druppels olie op het bord
In het verlengde daarvan: met een paar druppels olie geeft u een gerecht vaak ook glans en diepte. Denk aan kruidenolie, citroenolie of notenolie. Laat de druppels bewust op het bord vallen, bijvoorbeeld rond het gerecht. Gebruik weinig. Het gaat om een subtiel accent.
Werken met een spuitzak
Een spuitzak helpt om netjes te werken. U kunt er bijvoorbeeld aardappelpuree, crème of mousse strak mee op het bord spuiten, in een gewenste vorm. Dat geeft meteen een professionele uitstraling. Geen spuitzak in huis? Gebruik een diepvrieszak en knip een klein puntje af. Over aardappelpuree gesproken: zo maakt u de lekkerste.
Prachtige quenelles maken
Heeft u weleens van quenelles gehoord? Als u ze ziet, herkent u ze misschien wel. Deze klassieke techniek uit de Franse keuken, waarbij mooie bolle ovale vormpjes worden gedraaid, levert met een beetje oefenen vaak een fraaie bijdrage aan uw kerstdiner. Veel ingrediënten lenen zich ertoe. Denk bijvoorbeeld aan groente- of aardappelpuree, steak tartaar of quenelles van soorten ijs.
Quenelles van pistache crème.
Maak gebruik van lekkere, eetbare garnering
Garneren is vaak de finishing touch van een gerecht. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld eetbare bloemen (vooral geschikt voor een voor- of nagerecht), kruiden of specerijen die de smaak aanvullen in plaats van afleiden. Maar u kunt afhankelijk van het gerecht ook denken aan feloranje zalmeitjes, microgroenten, gekrulde bosuitjes of citruszeste.
Maak voor het dessert een patroon van chocolade of karamel
Het dessert is het slot van het diner. Besteed hier extra aandacht aan door dit bijvoorbeeld te versieren met een mooi patroon van chocolade of karamel. Smelt hiervoor chocolade au bain-marie en schep het voorzichtig in een puntzakje van bakpapier. Spuit hiermee op een vel bakpapier het gewenste patroon en laat het hard worden. Voor karamel verwarmt u kristalsuiker met een beetje water tot het smelt en goudbruin kleurt. Trek met een lepel dunne lijnen over bakpapier en laat dit uitharden.
Dessert met een patroon bovenop.
Gebruik voor het kerstdiner het juiste servies
Zoekt u voor het kerstdiner servies waarbij uw gerechten het beste tot zijn recht komen? Witte borden zijn vaak de beste keuze, omdat kleuren daarop beter uitkomen. De meeste chef-koks blijven uit de buurt van blauwe borden, omdat er geen natuurlijk blauw voedsel is en blauw wordt beschouwd als een onsmakelijke kleur. Gebruik liever ook geen rood of groen servies, hoe toepasselijk dit ook lijkt voor de kerstdagen.

Lees ook: Tijdig het kerstdiner voorbereiden, dit kunt u ruim van tevoren doen
Vergeet ook de tafel niet
Tot slot: let ook op de aankleding van de tafel. Denk bijvoorbeeld aan een mooi tafelkleed, mooie (linnen) servetten, kaarsen en kleine bloemen of kersttakken op tafel. Zachte kleuren zorgen vaak voor de meeste sfeer. Wilt u het echt groots aanpakken? Met menukaarten en naamkaartjes voor de gasten maakt u het kerstdiner ook nog eens extra persoonlijk.
Kijk naar voorbeelden op internet
Zoekt u nog wat extra inspiratie om bovenstaande tips concreet toe te passen? Op internet zijn veel voorbeelden te vinden van het opmaken van borden. Wanneer u een zoekmachine gebruikt en op afbeeldingen klikt, krijgt u die te zien. Of kijk op YouTube, voor filmpjes ervan.
(Bron: Culy, Christmaholic, Big Green Egg, Lightspeed. Foto: Shutterstock)



