Of je nu een salade maakt, een bijgerecht of de basis van een hoofdgerecht zoekt: er is een grote hoeveelheid aan granen en pasta’s om uit te kiezen. Maar wat zijn nou precies de verschillen tussen couscous, parelcouscous, bulgur, quinoa en andere opties? Culy zocht het uit.

Couscous

Couscous is een traditioneel ingrediënt uit de Noord-Afrikaanse keuken en bestaat uit kleine korrels van durumtarwe (ook wel griesmeel genoemd). Het heeft een luchtige structuur en neemt gemakkelijk smaken op, waardoor het perfect is als basis voor salades zoals tabouleh of als bijgerecht bij stoofschotels.

Couscous hoeft alleen maar overgoten te worden met heet water of bouillon en enkele minuten te wellen. Óf je kunt je couscous stomen op de traditionele manier, zoals Nadia Zerouali ons leerde

Couscous met rode ui

Parelcouscous

Ook wel bekend als Israëlische couscous, is parelcouscous eigenlijk meer een pastasoort dan een graan. De korrels zijn groter en ronder dan gewone couscous, met een stevigere en iets chewy textuur. Het wordt vaak gekookt zoals pasta en is heerlijk in salades of geroosterd voor extra smaak.

Van salade tot soep: alles over parelcouscous

parelcouscousbowl met pittge gehaktballetjes

Freekeh

Freekeh is een oude graansoort die wordt gemaakt van jonge, groene tarwe die geroosterd wordt. Het heeft een rokerige, hartige smaak en een stevige bite. Freekeh is perfect als basis voor warme salades of als bijgerecht bij geroosterde groenten en vleesgerechten. Maak bijvoorbeeld deze freekehsalade met burrata van Karin Luiten.

Bulgur

Bulgur wordt gemaakt van tarwe die voorgekookt, gedroogd en gebroken wordt. Dit proces zorgt ervoor dat het snel te bereiden is: vaak hoef je het alleen maar te wellen of kort te koken. De nootachtige smaak en stevige textuur maken het een perfecte basis voor gerechten zoals tabouleh of als vulling voor groenten.

Bulgur met Harissa

Quinoa

Quinoa is een zaad, geen graan, maar wordt vaak op dezelfde manier gebruikt. Het is afkomstig uit Zuid-Amerika en staat bekend om zijn hoge eiwitgehalte en glutenvrije eigenschappen. Quinoa heeft een lichte, nootachtige smaak en is veelzijdig: gebruik het in salades, soepen of als vervanging voor rijst.

Farro

Farro is een verzamelnaam voor drie soorten tarwe (einkorn, emmer en spelt) en komt oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied. Het heeft een nootachtige smaak en een stevige textuur die goed standhoudt in soepen, stoofschotels en salades.

Zalmbowl met farro
Bron: Boordevol groenten

Teff

Teff is een oeroude graansoort uit Ethiopië en het hoofdingrediënt van injera, een traditioneel Ethiopisch platbrood. De piepkleine korrels zijn glutenvrij en hebben een licht zoete, nootachtige smaak. Perfect voor het maken van injera, voedzame ontbijtgranen, of als toevoeging in pannenkoekbeslag en andere baksels.