En die rijke smaken van o.a. rode wijn, suiker en steranijs combineren weer heerlijk bij de romige kaneelmousse en de amandelcrumble met een vleugje sinaasappel. Deze krokante crumble heb ik tevens ook gemaakt in de Satisfry Air & Grill d.m.v. de bakfunctie. Naast bakken en slowcooken kun je tevens ook airfryen, grillen, schroeien, braden en warmhouden. En schoonmaken? Een eitje. De uitneembare pan van 5,5 liter en grillplaat kunnen gewoon in de vaatwasser.
De prijs-kwaliteitverhouding is echt goed, je krijgt er veel voor terug. Zelf twijfelde ik lang over de aanschaf van een slowcooker, maar met de Satisfry haal je een 7-in-1 apparaat in huis dat niet alleen veelzijdig is, maar ook ruimte bespaart op je aanrecht of in je keukenkast.
Tip: Ben je geen fan van alcohol in je stoofperen? Geen probleem. Je kunt de wijn vervangen door bessensap of appelsap, en het resultaat is net zo lekker.
Recept stoofperen dessert met kaneelmousse en sinaasappel crumble
DESSERT – 40 MIN + 2,5 UUR SLOWCOOKEN – 8 PERSONEN
Ingrediënten voor 8 personen:
Crumble:
100 gr bloem
40 gr amandelmeel
75 gr boter
50 gr suiker
rasp van 1 sinaasappel
Stoofperen:
8 stoofperen
750 ml rode wijn (of druivensap)
500 ml water
100 gr suiker
2 kaneelstokjes
2 steranijs
4 kruidnagels
Kaneelmousse:
250 ml slagroom
250 gr mascarpone
80 gr poedersuiker
2 theelepels kaneel
Verwarm de Russell Hobbs Satisfry Air & Grill op de bakfunctie op 180 graden. Meng de bloem, amandelmeel, suiker en sinaasappelrasp in een kom. Voeg de boter toe en wrijf met je vingers tot grove kruimels. Verspreid dit over de bodem van de binnenpan van de Satisfry en bak ongeveer 15 minuten krokant. Schep tussendoor om voor een gelijkmatige kleur. Laat iets afkoelen en haal de crumble er uit en veeg de binnenpan schoon.
Schil de stoofperen, maar laat het steeltje eraan. Schenk rode wijn, water, suiker, kaneelstokjes, steranijs en kruidnagels in de Satisfry pan. Leg de stoofperen er in. Stel in op 2,5 uur op de hoge slowcooker stand of 4 uur op de lage slowcooker stand. Draai ze tussentijds 2 a 3 keer om in het vocht. Controleer daarna of de peren gaar zijn en laat ze uitlekken.
Klop de slagroom lobbig in een kom. Meng de mascarpone met poedersuiker en kaneel. Spatel of mix de slagroom voorzichtig door het mascarpone mengsel tot een luchtige mousse.
Schep de mousse in mooie kommetjes. Leg een peer op de mousse en bestrooi met het krokante amandelkruim. Garneer met een beetje sinaasappelrasp voor een frisse touch.
Tips:
- Ook mooi met wat eetbaar goud er op voor een extra feestelijke touch.
- Dit recept is vrij kleine tot middelgrote portie voor een dessert, wil je een groter dessert serveren neem dan dit recept voor 4 personen en serveer 2 stoofperen per persoon.
- kook een beetje kookvocht van de stoofperen naderhand in met een beetje maizena tot deze iets begint in te dikken. Haal de stoofperen door het dikkere rode vocht voor een mooi glans laagje.
Bewaartip: bewaar de mousse afgedekt in de koelkast tot 2 dagen. Het amandelkruim kun je ook 3 dagen van tevoren maken en luchtdicht bewaren. De stoofperen blijven 4 tot 5 dagen goed in hun kookvocht in de koelkast. Zo kun je dit gerecht makkelijk al voorbereiden voor Kerst.
Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met Russell Hobbs