Bewaren
Pasta caprese, maar dan verwerkt in een ovenschotel. Wat mij betreft een heerlijk idee! Deze pasta caprese ovenschotel is echt zo’n gerecht waar je het hele gezin blij mee maakt. Want zeg nou zelf: tomaat, mozzarella en pesto… dat is toch altijd goed?
Wat is caprese?
Ik ben dol op gerechten met caprese. Caprese komt oorspronkelijk van het Italiaanse eiland Capri en bestaat uit drie simpele ingrediënten: verse tomaten, romige mozzarella en natuurlijk basilicum. Met een beetje olijfolie, zout en peper erbij is dat een feestje om te eten.
Op mijn website vind je al allerlei lekkere variaties op deze klassieker. Onderaan dit artikel deel ik mijn favoriete caprese recepten met je. Maar vandaag gaan we dus voor een warme, goedgevulde versie: de pasta caprese ovenschotel. Een heerlijke (zomerse) combinatie. Een beetje olijfolie en zout en peper maken het af.
Scroll naar beneden voor de receptkaart met het uitgewerkte recept.
Pasta caprese ovenschotel
Als je op zoek bent naar een snelle vegetarische ovenschotel die bij het hele gezin in de smaak valt, dan heb je die bij dezen gevonden. De pasta caprese ovenschotel is een topper waar iedereen van smult.
Een lekkere pasta ovenschotel met extra veel tomaat, tomatensaus, basilicum en gegratineerde mozzarella. Simpel om te maken en echt smullen.
Caprese ovenschotel maken
Deze ovenschotel met pasta, tomaat, mozzarella en pesto is super makkelijk om te maken. Ideaal voor een drukke doordeweekse dag, of wanneer je gewoon zin hebt in een lekkere, simpele maaltijd waar iedereen van smult.
De basis is gekookte pasta – ik gebruik zelf graag penne, maar fusilli of rigatoni werkt ook prima. In een pan fruit je wat ui en knoflook in een beetje olie. Daar voeg je passata (tomatensaus) aan toe, samen met Italiaanse kruiden. Laat dit even pruttelen, zodat de smaken goed samenkomen.
Daarna roer je de gekookte pasta erdoor, samen met blokjes tomaat en de helft van de mozzarella. Dit mengsel gaat in een ingevette ovenschaal. Bovenop leg je nog wat plakjes tomaat en de rest van de mozzarella. Je kunt eventueel wat pijnboompitjes over de ovenschotel strooien voor wat extra bite.
Na ongeveer 25 minuten in de oven is de pasta caprese ovenschotel mooi gegratineerd en bubbelt de kaas lekker. Serveer ‘m direct, met een flinke lepel groene pesto en verse basilicum on top. Zó lekker!
Meer groenten
Tip: de schotel bevat minder groenten dan je van me gewend bent. Wil je graag meer groente toevoegen? Bak een courgette in blokjes mee voor je de passata toevoegt.
Caprese recepten
Zoals ik al zei: caprese kun je op zoveel manieren verwerken. Dit keer ging ik voor een pasta caprese ovenschotel, maar op de site staan al vele andere variaties. Ik tip je mijn favoriete caprese recepten: