Cottage pie

Cottage pie: een heerlijke ovenschotel met gehakt en aardappelpuree. Simpel, maar altijd goed. Met tomaat, wortel en erwtjes. Een ideale makkelijke maaltijd voor het hele gezin.

Dit is zo’n heerlijk gerecht waar iedereen in het gezin blij van wordt. Een klassieke ovenschotel met een laagje smeuïge aardappelpuree, bovenop een hartige gehaktvulling. Simpel, smaakvol en perfect voor drukke doordeweekse avonden of een ontspannen zondagse maaltijd.

Scroll naar beneden voor de uitgewerkte receptkaart.

cottage pie met gehakt en aardappelpuree

Wat is cottage pie?

Wist je dat cottage pie een gerecht is met een rijke historie? Dit heerlijke ovengerecht komt oorspronkelijk uit Groot-Brittannië en werd al in de 18e eeuw gemaakt. Het was vooral populair bij de arbeidersklasse, die eenvoudige maar voedzame maaltijden nodig had.

Cottage pie is een klassieker die niet voor niks al zo lang : het is betaalbaar, makkelijk te maken en ontzettend lekker. De naam verwijst naar de cottages, de eenvoudige huisjes van boeren en arbeiders. Aardappelen, die in die tijd heel goedkoop en net zo voedzaam waren, vormden de basis van dit gerecht. Door restjes vlees en groenten te combineren met een laag aardappelpuree, ontstond een lekkere, vullende maaltijd die je zonder veel moeite in de oven kon schuiven.

Van goedkope maaltijd naar familiefavoriet

Het mooie aan cottage pie is dat het zich door de jaren heen heeft aangepast. Van eenvoudige restjesmaaltijd tot een echte familiefavoriet. Het gerecht is zo veelzijdig dat je eindeloos kunt variëren met de ingrediënten. En dat maakt het perfect voor zowel drukke doordeweekse dagen als een gezellige maaltijd in het weekend.

Cottage pie of shepherd’s pie?

Hoewel de namen vaak door elkaar worden gebruikt, is er een klein verschil tussen cottage pie en shepherd’s pie. Cottage pie wordt traditioneel gemaakt met rundergehakt, terwijl shepherd’s pie oorspronkelijk met lamsgehakt wordt bereid. Wij maken hier dus een cottage pie met gehakt.

ovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Cottage pie met gehakt maken

Het is echt niet moeilijk om deze cottage pie met gehakt te maken. Eerst kook je de aardappelen gaar. Dan verhit je boter in een grote koekenpan, fruit je de ui glazig, en bak je het gehakt rul. Voeg vervolgens wortelblokjes toe en bak dat 15 minuten mee.

Breng het geheel dan op smaak met tijm, laurier, peper en zout, en voeg tomatenpuree, worcestersaus, tomatenblokjes en erwtjes toe. Laat dit dan 10 minuten pruttelen. Stamp de aardappelen fijn en meng met boter, Parmezaanse kaas, mosterd, eidooiers en warme melk tot een romige puree.

Nu dit klaar is mag het geheel de oven in. Vet een ovenschaal in, verdeel het gehaktmengsel over de bodem en dek af met de puree. Bestrooi met panko en bak 30 minuten in de oven, waarbij je na 20 minuten Parmezaanse kaas toevoegt voor een knapperig korstje. Serveer direct en geniet!

cottage pie met gehakt en aardappelpuree

Engelse ovenschotel met gehakt en aardappelpuree

Dit is zo’n heerlijk gerecht om te maken. Een lekkere ovenschotel met gehakt en aardappelpuree, met tomaat, wortel en erwtjes.

Het gerecht is eenvoudig, voedzaam en vooral ontzettend lekker. Perfect voor drukke doordeweekse avonden, maar ook ideaal om te maken als je zin hebt in een gezellige maaltijd waar iedereen blij van wordt