Als je aan Sicilië denkt, komen de pure smaken van de Middellandse Zee al snel naar boven. En daar, midden in die rijke culinaire traditie, staat caponata op een voetstuk. Dit iconische gerecht is een heerlijke zoetzure groentestoof met aubergine in de hoofdrol. Het is een smeltkroes van smaken en
1 uur
Vandaag neem ik jullie mee naar de zonnige kust van Italië met een heerlijk gerecht: Gnocchi alla sorrentina. Deze klassieker uit Sorrento, een stadje in de regio Campanië, combineert zachte aardappelgnocchi met een rijke tomatensaus, verse basilicum en romige mozzarella. Het resultaat? Een onweerstaanbaar lekker comfort food gerecht dat je
45 minuten
Kip met citroen is voor mij een gouden duo. En laten die nou de ster zijn in dit recept voor kip piccata. Afgeleid van het authentieke Italiaanse piccata recept wat vaak met kalfsvlees wordt gemaakt, maar met kip werkt het ook fantastisch. Je snijdt eerst dunne schnitzels van de kipfilet
40 minuten
Wat kun je doen als je deze zomer niet naar het buitenland op vakantie gaat? Dan haal je je favoriete vakantieland gewoon naar je eigen huis! Iets wat wij afgelopen meivakantie al hebben gedaan. En dat beviel zo goed dat ik het idee graag met jullie deel deze zomervakantie! In
Deze spaghetti met sardines is een klassiek Siciliaans pastagerecht (pasta con le sardine). Ik vond het recept in het kookboek De Smaak van Sicilië en was gelijk geïntrigeerd. Want naast sardines en ansjovis gaan er ook rozijnen en pijnboompitten door de saus. En laat dat nou niet heel gangbaar zijn.
Als de jager, oftewel cacciatore in het Italiaans, gaat koken dan is de kans groot dat je kip cacciatore krijgt voorgeschoteld. Kip op de manier van de jager dus. Wat ook met konijn kan trouwens, als het maar gestoofd is. En wat daarbij verder nog in de pan gaat kan
Als er een gerecht is waar je me ’s nachts voor uit bed mag halen, is het wel zelfgemaakte gnocchi met salie-botersaus. Nou ben ik sowieso een liefhebber van gnocchi (je vindt er genoeg recepten voor op mijn blog), maar als ze ook nog zelfgemaakt zijn dan heb je me
Wanneer je in Italië een schnitzel bestelt, krijg je scaloppine. Denk bijvoorbeeld aan scaloppine al marsala (met marsalawijn, waar ik trouwens al een variant met kipfilet van op de blog heb staan), scaloppine ai funghi porcini (met paddenstoelen) en scaloppine alla milanese (gepaneerd). Zo zijn er nog meer varianten, maar
20 minuten
Wanneer je liefhebber bent van de Italiaanse keuken, kan pasta alla Norma je bijna niet vreemd in de oren klinken. Deze klassieker uit de Siciliaanse keuken wordt gemaakt met aubergine en ricotta als basis en is tongstrelend lekker. Ik ging een beetje aan de haal met het originele recept en
1 uur
Ik heb al vaker verteld dat ik niet zo’n bakster ben, maar er zijn een aantal basisrecepten die ik wel goed onder de knie wil hebben. Al was het maar omdat ik er zo dol op ben. En een Italiaanse crostata is er daar een van. Wanneer ik in Italië
1 uur 50 minuten
Er zijn een aantal klassiekers uit de Italiaanse keuken die je mij altijd mag voorschotelen. Deze pappardelle met paddenstoelen en peterselie (oftewel: pappardelle ai funghi porcini) is er een van. Een traktatie bijna, want ik heb thuis een grote paddenstoelenhater rondlopen waardoor ik automatisch veel minder vaak gerechten met paddenstoelen
25 minuten
Afgelopen zondag vertelde ik jullie al uitgebreid over de Zuid-Tiroolse producten die ik thuis had ontvangen. Daarmee maakte ik onder andere een zalige risotto met rode wijn en appel en vandaag is het tijd voor het tweede recept: een quiche met spek, kaas en appel. En als ik mijn buren
55 minuten
Risotto kun je ook heel goed met rode wijn maken. En dat was het eerste waar ik aan dacht toen ik allemaal authentieke producten uit Zuid-Tirol kreeg toegestuurd. En naast rode wijn en Zuid-Tiroler kaas voegde ik ook nog wat blokjes appel toe, wat verrassend goed uitpakte. Kom, we gaan
45 minuten
Als er iemand is van wie je Italiaans kunt leren koken is het Antoinette Coops. Door de liefde emigreerde ze naar Italië en ontdekte daar alle geheimen van de Italiaanse keuken. Met name de streekgerechten uit de Veneto, waar ze woont met haar echtgenoot en kinderen. Jarenlang schreef ze daarover
4 uur 15 minuten
Op het Italiaanse eiland Isola d’Elba heb ik een groot deel van mijn jeugd doorgebracht. Ik kwam er als baby met mijn ouders al en vanaf het moment dat het mocht werd ik door al hun vrienden gevoerd met het lekkerste eten. Of het nou bij mijn ‘zia Domina’ was
Wanneer je stukken kipfilet wentelt door bloem, ei, paneermeel en Parmezaanse kaas en die vervolgens bruin bakt, krijg je kip met Parmezaan. Wat in het Italiaans natuurlijk veel beter klinkt, daarom noem ook ik het gewoon pollo alla Parmigiana. Volgens het originele recept voeg je nog mozzarella toe en laat
Dit Italiaanse vleesgerecht is er zo een waar je maar weinig moeite voor hoeft te doen en toch zet je een feestelijke maaltijd op tafel. Het is namelijk niet veel meer dan een goed stuk gegrild vlees, in plakjes gesneden en geserveerd met rucola, balsamicostroop en Parmezaanse kaas. De naam
Ik heb al zo vaak een spaghetti alla carbonara recept voorbij zien komen. De een beweert hét originele recept te hebben, de ander maakt er een hele andere spaghetti van waarbij je je af kunt vragen in hoe verre het dan nog een spaghetti carbonara is en de ander maakt
Oftewel spaghetti met knoflook, olie en Spaanse peper. Want ook al doet de titel iets ingewikkelds vermoeden, deze spaghetti aglio, olio e peperoncini is super makkelijk om te maken. In het Italiaans klinkt het alleen zo veel mooier De eenvoud van deze spaghetti maakt ook wat het is. Pure smaken,
Wij naar een camping. Toen onze familie en vrienden dat hoorden kwamen ze niet meer bij. We zijn namelijk geen fans van kamperen. Alleen al het idee van douchen in een gezamenlijke ruimte vonden we niets. Noem het verwend of onervaren. Zowel de Mr als ik hebben vroeger als kind
Na een geweldige levensgenieters reis in Toscane met een Italiaanse kookworkshop bij Sandra thuis, een vespatour door het Chiantigebied en de culinaire ontdekkingsreis in Florence loopt de levensgenieters reis helaas op z’n eind. We vliegen vanaf Pisa dus uiteraard brengen we eerst nog een bezoek aan, jawel, de scheve toren
Toch wel één van de ergste dingen die mij kunnen gebeuren in het buitenland is in de tourist trap lopen. Dat je denkt een leuk restaurantje te hebben gevonden maar dat de kwaliteit uiteindelijk vies tegenvalt, het bepakt is met toeristen en er behalve de toiletten helemaal niks authentieks te
Tussen de prachtige Sangiovese wijngaarden en uitgestrekte velden met olijfbomen door, trok niet zo lang geleden een toch wel behoorlijk onhandige (maar wel ontzettend dappere) colonne scooternieuwelingen. Ik heb het over de dames, inclusief ondergetekende, die Toscane gingen ontdekken voor JUST AWAY. Hier vertelde ik jullie vorige week al meer