Marineren kun je leren en daarom delen wij d hack die je elke BBQ-liefhebber moet kennen!
Lees verder na de advertentie
Wie graag gaat barbecuen, weet wel: een goede marinade is belangrijk. Het geeft je vlees, vis of groenten niet alleen meer smaak, maar zorgt ook voor een gelijkmatigere garing. Het woord ‘marineren’ komt van het Latijnseaqua marina, wat zeewater betekent. Je kunt dus wel raden dat zout een belangrijk rol speelt in dit proces. Net als zuur, zoet en vet. Hoe dat precies zit en welke tip je niet mag missen, delen we in dit artikel. Lees dus maar snel verder!
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
BBQ marinade maken
Door het zout blijft het vlees sappiger tijdens het bereiden, wordt het smaakvoller en blijft het iets langer houdbaar. Maar zout is niet het enige ingredint waarmee je vlees, vis of groente kunt marineren. Wat denk je van een zuurtje zoals azijn, iets zoets zoals suiker of de krachtige smaken van specerijen? Hiermee kun je zelf de allerlekkerste marinades maken. Dat bewijzen onze recepten voor de barbecue wel:
Geheim van een goede marinade
Naast zout, bevat een goede marinade iets zoets als tegenhanger. Dit brengt de smaken mooi in balans en zorgt voor een mooie karamelisatie. Maar vergeet vooral het zuur ook niet. Dit zorgt voor een frisse smaak en maakt het taai bindweefsel zachter en makkelijker verteerbaar.
Tip
Sommige vleessoorten, vis en groenten die van zichzelf al een zachte structuur hebben kun je beter niet of niet te lang in zuur marineren, dan kunnen ze papperig worden.
Om ervoor te zorgen dat het zout, zuur en zoet met elkaar mengen, heb je vet nodig. Olie maakt dit mogelijk en zorrgt ervoor dat marinade goed doordringt op alle plekken. Daarnaast is het een mooie bescherming tegen uitdrogen en voorkomt het plakken op een heet grillrooster.
Dit is d BBQ-hack
Nu je weet hoe je een goede marinade moet maken, ben je vast benieuwd naar d BBQ-hack? De truc is om geduld te hebben. Laat je vlees, vis of groente minimaal 30 minuten marineren, of langer als dat kan. Laat de marinade het liefst een paar uur (of een nachtje in de koelkast) intrekken voor het beste resultaat. Heb je het de tijd gegeven? Zorg dan dat je overtollige marinade goed laat uitlekken voor je gaat grillen. Druppels olie op de hete kolen zorgen voor vlammen en geven een verbrande smaak.
Wekelijks handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen?
Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Je aanmelding is helaas niet gelukt. Probeer het later nog eens.
Onze tips
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.