Deze kipspiesen met harissa kan ik iedere week wel eten! Natuurlijk heerlijk als zomers gerecht voor op de barbecue, maar de rest van het jaar maak ik ze net zo graag gewoon in mijn grillpan. Het neemt je direct mee naar de Mediterrane zon, en dat kan ik wel gebruiken …
Deze kipspiesen met harissa kan ik iedere week wel eten! Natuurlijk heerlijk als zomers gerecht voor op de barbecue, maar de rest van het jaar maak ik ze net zo graag gewoon in mijn grillpan. Het neemt je direct mee naar de Mediterrane zon, en dat kan ik wel gebruiken nu in dit nazomerseizoen ;-).
Ik combineer de kipspiesen met harissa, abrikoos en puntpaprika met een simpele bulgursalade met peterselie, rode ui en ingelegde citroen. Serveer er eventueel nog een frisse munt-citroen-yoghurtsaus bij en maak je maaltijd helemaal af.
Dit gerecht is perfect om van tevoren te bereiden (zie tips in de notities) én geweldig voor op de barbecue, in de grillpan, oven of Airfryer. En wil je het extra voedzaam maken? Voeg dan een van deze groente-bijgerechten toe:
- Gegrilde courgette met munt en knoflook: Snijd in linten of rasp en bak kort in olijfolie, serveer lauwwarm.
- Geroosterde aubergine met tahindressing: In plakjes of blokjes goed (op hoge temperatuur) roosteren in de oven met een flink splash olijfolie, daarna besprenkelen met tahin-citroensaus. De tahindressing kun je trouwens ook goed met geroosterde pompoen combineren.
- Tomatensalade met rode ui en sumak: Zoet-zurig, fris en perfect als tegenhanger van de harissa.
Meer gezonde recepten met kip? Hier vind je ze allemaal!


Ingrediënten
- 500 gr kippendijen, in grove blokjes
- 1 pot harissa
- olijfolie
- 1 tl knoflookpasta
- 1 bio citroen, rasp en sap
- zwarte peper
- zout
- 2 rode puntpaprika’s, in grove stukken
- 1 rode ui, in grove stukken
- 8 – 12 gedroogde abrikozen, ongezwaveld, aantal afhankelijk van je hoeveelheid spiesen
- 200 gr grove bulgur
- 1 kleine rode ui, gesnipperd
- 1 el fijngehakte ingelegde citroen, of rasp van 1 biologische citroen
- 1 flinke hand platte peterselie, fijngehakt
- 150 ml Griekse yoghurt
- 1 el fijngehakte munt
-
8 – 12 metalen of houten spiesen (vooraf geweekt) > 8 grote of 12 kleinere
-
grillpan, barbecue of oven
Aan de slag!
30 minuten
25 minuten
-
Meng de blokjes kip met 2 tot 3 eetlepels harissa (naar smaak), 2 el olijfolie, 1 tl knoflook, sap van ½ citroen, snuf peper en zout in een kom. Laat minimaal 30 minuten marineren, maar liever een paar uur of een hele nacht.
-
Rijg afwisselend kip, stukjes paprika, subtiele stukken rode ui en abrikozen aan de spiesen. Gebruik stevige metalen spiesen of goed geweekte houten. Ik heb grote spiesen, daarom ga ik uit van 2 spiesen per persoon. Als jij kleinere spiesen hebt, worden het er misschien 3 per persoon.
-
Kook ondertussen de bulgur gaar volgens de aanwijzingen op de verpakking. Snipper de rode ui die je over hebt en als je paprika over hebt, kun je die ook in kleine blokjes snijden. Meng de bulgur daarna met de rode ui, ingelegde citroen, peterselie, paprika en 1 – 2 eetlepels olijfolie (naar smaak). Breng verder op smaak met zout en zwarte peper.
-
Verhit een grillpan of barbecue (of gebruik de oven op 220 graden). Gril de spiesen rondom gaar en licht gekaramelliseerd in circa 10 – 12 minuten, afhankelijk van de hitte.
-
Roer de Griekse yoghurt los met het rasp van 1 citroen, 1 el citroensap, de munt en een snufje zout.
-
Schep de bulgur in diepe borden of kommen, leg de spiesen erbovenop en serveer met een royale lepel yoghurtsaus en optioneel nog wat harissa. Garneer met een partje citroen en serveer je gekozen bijgerecht erbij.
- Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
- Kies je eigen groenten bijgerecht, zie de inleiding hierboven voor 3 suggesties.
- Voor je meal prep: de kipspiesen kun je 24 uur eerder al maken en bewaren in de koelkast. Of maak ze nog eerder en vries ze daarna rauw in. Na het ontdooien kun je ze verder grillen. De bulgursalade kun je tot 3 dagen afgedekt in de koelkast bewaren.
- Marineren: 30 minuten + Bereiding: 25 minuten
Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze kipspiesen met harissa! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious
Categorieën
Barbecue recepten,Brunch recepten,Familie recepten,Gezonde recepten,Herfst recepten,Hoofdgerecht recepten,Lunch recepten,Makkelijke recepten,Meal prep recepten,Mediterraanse recepten,Zomer recepten
Tags
Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.