Move over ‘patatje stoof’… hier is de nacho stoof! – Francesca Kookt

Samenwerking – Ik kan altijd genieten van een goede runderstoof, zeker in combinatie met patat (of friet). Maar op de een of andere manier raak ik altijd teleurgesteld van een patatje stoof, omdat de patatjes er zo zacht van worden. Dus ik vond het tijd worden voor een upgrade en …

Samenwerking – Ik kan altijd genieten van een goede runderstoof, zeker in combinatie met patat (of friet). Maar op de een of andere manier raak ik altijd teleurgesteld van een patatje stoof, omdat de patatjes er zo zacht van worden. Dus ik vond het tijd worden voor een upgrade en met International Nacho Day in aantocht (op 21 oktober is het weer zover), besloot ik er een nacho stoof van te maken. En dat werd een groot succes!

De basis van deze nacho stoof is een bijzonder lekkere Tex Mex runderstoof met een rijke smaak waarvoor ik de Chili con carne specerijenmix van Santa Maria heb gebruikt. Het vlees stoofde ik verder met ui, wortel, bleekselderij, tomato frito, vleesbouillon én de Chipotle paste die Santa Maria nu ook nieuw in het assortiment heeft. Die geeft zowel pit als een diepe, rokerige smaak aan het rundvlees. Op het laatst gaan er ook nog zwarte bonen door en wat verse koriander om het af te maken.

Het vlees kun je al een dag eerder opzetten en de volgende dag eet je het dan samen met nacho’s (die je er niet op legt, maar ernaast zodat ze niet zacht worden) en toppings als pico de gallo, zure room met een vleugje limoen en de Santa Maria Chunky wrap salsa. Mega lekker!

Wil je er nog wat bij serveren qua groenten? Ga dan voor geroosterde groenten of zoete aardappelwedges uit de oven met guacamole. Of maak een frisse maissalade met limoen en koriander of een komkommersalade met jalapeño en munt. Een frisse groene salade van romaine sla met avocado, komkommer en zelfs met radijsjes en een ciderazijn- of witte wijnazijndressing doet het ook goed.

Deze nacho stoof is perfect om met z’n allen te delen, te dippen en van te genieten. Op International Nacho Day of op een Tex Mex Friday waar dit ultieme comfort food meer dan welkom is. Geniet ervan!

Meer nacho recepten? Hier vind je ze allemaal!

Ingrediënten

Voor het stoofvlees:

  • 800 gr runderriblappen, zie ook de notities
  • 1 el bloem
  • 1 zakje Santa Maria Chili con carne Seasoning Mix
  • plantaardige olie, rijstolie of zonnebloemolie, want deze hebben een hoger rookpunt
  • 20 gr boter
  • 2 rode uien, gesnipperd
  • 2 stengels bleekselderij, in kleine blokjes
  • 2 wortels, in kleine blokjes
  • 4 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 el tomatenpuree
  • 400 ml vleesbouillon
  • 500 gr tomato frito
  • 1 el rode wijnazijn
  • 1 potje Santa Maria Chipotle Paste
  • 2 laurierblaadjes
  • 300 gr zwarte bonen uit blik, afgespoeld en uitgelekt
  • 1 el fijngehakte koriander of platte peterselie

Voor het serveren:

  • 2 trostomaten
  • 1 kleine sjalot
  • 1 el fijngehakte koriander of platte peterselie
  • zout
  • olijfolie
  • witte wijnazijn
  • 1 bakje zure room
  • 1 bio limoen
  • 1 potje Santa Maria Chunky Wrap Salsa
  • 1 zak Santa Maria Nacho Chips
  • ook lekker: Santa Maria Jalapeños uit pot
  • wil je er nog een bijgerecht bij: zie daarvoor de suggesties in de inleiding

Aan de slag!

4 uur
20 minuten

Stoofvlees bereiden:

  • Snijd de runderiblappen in blokjes. Meng ze in een kom met 1 el bloem en 1 el van de chili con carne specerijen.

  • Verhit een braadpan op middelhoog vuur en schenk hier een royale scheut plantaardige olie in. Bak de blokjes vlees rondom bruin aan. Ik doe dit altijd in batches zodat je maar één laag vlees in de olie hebt liggen. Anders gaat het sudderen in plaats van rondom dichtschroeien en dat wil je niet. Schep het vlees uit de pan in een kom na het bruin bakken.

  • Zet het vuur daarna lager en voeg de 20 gr boter toe. Laat smelten en roer de ui, bleekselderij, wortel en resterende chili con carne specerijen erdoor. Bak dit rustig voor 10 minuten. Voeg de laatste 2 minuten de knoflook en tomatenpuree toe en bak dit mee.

  • Schenk de 400 ml vleesbouillon, 500 gr tomato frito en 1 el rode wijnazijn in de pan en breng aan de kook. Schraap de aanbaksels op de bodem gelijk los.

  • Voeg het vlees toe aan het vocht samen met 1 volle tl chipotle paste, roer door en zet het vuur weer lager, bijna op de laagste stand. Stop 2 laurierblaadjes in het vocht en leg de deksel op de pan. Laat nu minstens 3 uur sudderen op heel laag vuur. Roer af en toe even door.

  • Begin na 2 uur steeds even te checken of het vlees mooi mals is. Ik heb het zelf 4 uur op laten staan en toen begon het helemaal uit elkaar te vallen.

  • Schep daarna al het vlees uit de pan in een kom en breng het vocht aan de kook zodat het kan gaan inkoken. Als het wat dikker is geworden, zet je het vuur weer laag en gaat het vlees met aanhangend vocht terug en voeg je ook de bruine bonen toe. Proef de saus even en bepaal voor jezelf of je nog wat extra chipotle paste toevoegt (ik voegde nog 1 tl extra toe) en optioneel ook nog wat vers limoensap voor een frisse noot (ik voegde het sap van ½ limoen toe).

  • Laat nog 30 minuten pruttelen op laag vuur zonder deksel en roer op het laatst 1 el fijngehakte koriander (of platte peterselie) erdoor.

Samenstellen nacho stoof:

  • Maak een pico de gallo van de trostomaten in kleine blokjes (zonder zaadjes), gesnipperde sjalot, 1 el fijngehakte koriander (of platte peterselie). Maak dit aan met een beetje olijfolie, azijn en zout.

  • Meng de zure room met de rasp van 1 limoen. Snijd de limoen daarna in partjes.

  • Zet bakjes op tafel met de warme runderstoof, pico de gallo, zure room, chunky wrap salsa, de krokante nachos’s en optioneel de jalapeños en andere bijgerechten.

  • Laat iedereen aan tafel zijn eigen nacho stoof samenstellen.

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 – 6 personen.
  • De basis is geschikt voor 4 personen, met toppings en bijgerechten kun je er ook met gemak met 6 personen van eten.
  • Ik gebruik runderriblappen, omdat dit vlees mooi in draadjes uiteenvalt tijdens het stoven. In tegenstelling tot sukadelappen, die meer in blokjes blijven. Gebruik geen mager vlees, want dat wordt te droog.
  • Het vlees kun je al een dag eerder maken, daar wordt de smaak alleen maar lekkerder van. Je kunt het vlees ook perfect invriezen.
  • Voorbereiding vlees: 4 uur + Bereiding: 20 minuten

Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze nacho stoof! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met Santa Maria.Lees ook hier mijn disclaimer.