Parmezaanse kip met Mediterraanse groentestoof – Francesca Kookt

(Samenwerking) Een stukje malse, krokante kip is voor mij ultiem comfort food. Gefrituurde kip is misschien wel het summum, maar dat eet ik alleen op bijzondere momenten. Simpeler om te maken én voedzamer om te eten is deze Parmezaanse kip. Ik gebruik er kipfilet voor die ik mals maak door …

(Samenwerking) Een stukje malse, krokante kip is voor mij ultiem comfort food. Gefrituurde kip is misschien wel het summum, maar dat eet ik alleen op bijzondere momenten. Simpeler om te maken én voedzamer om te eten is deze Parmezaanse kip. Ik gebruik er kipfilet voor die ik mals maak door een paar flinke tikken met een vleeshamer op te geven, maar dat kan ook met een zware pan. Daarna worden de filets met volkorenmeel, ei, panko en Parmezaanse kaas gepaneerd om vervolgens in olijfolie gebakken te worden tot de kip rondom mooi krokant is. Als finishing touch gaat er nog wat mozzarella over en ik serveer de Parmezaanse kip met een rijke, Mediterraanse groentestoof en geroosterd zuurdesembrood.

Ik maakte dit recept deze oktobermaand speciaal voor BK, omdat ik samen met hen aan tafel ga voor Pink Ribbon. BK kleurt roze en heeft naast de pannen deze maand ook een prachtige onderzetterset in het assortiment in 4 tinten roze. Voor 10 euro krijg je de onderzetters en daarvan wordt 5 euro gedoneerd aan Pink Ribbon. Je kunt ze online kopen op de site van BK, bij diverse speciaalzaken en Blokker vestigingen.

BK staat deze maand trouwens volledig in het teken van roze en daarom mag ik ook een speciale kortingscode met jullie delen: PINK20. Daarmee krijg je 20% korting op alle pannen, ook op de fijne gietijzeren Bourgogne pannen waar ik mijn stoof in maakte, en deze is hier inwisselbaar. Vergeet dan niet om bij je aankoop de speciale onderzetter set toe te voegen waarvan 5 euro naar Pink Ribbon gaat! Zo steunen we samen een prachtig doel, gewoon vanaf onze eigen eettafel. Eet smakelijk 🩷.

Ingrediënten

  • olijfolie
  • 2 uien, grof gehakt
  • zout
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 tl gedroogde oregano
  • 1 aubergine, in blokjes
  • 2 el balsamicoazijn
  • 1 courgette, in blokjes
  • 2 rode puntpaprika’s, in grove stukken
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 600 – 700 ml passata, ook lekker met basilicum erdoor
  • 100 gr zwarte olijven, zonder pit
  • handje verse basilicum, blaadjes grof gehakt + extra blaadjes
  • zwarte peper
  • 2 kipfilets
  • 50 gr volkorenmeel
  • 1 ei, losgeklopt
  • 75 gr panko
  • 75 gr Parmezaanse kaas
  • 1 bol buffelmozzarella, in stukjes gescheurd
  • serveer erbij: geroosterd zuurdesembrood
  • Verhit een gietijzeren pan en schenk er een royale scheut olijfolie in. Fruit de ui voor 5 minuten op laag vuur met een snuf zout en voeg daarna 1 tl gerookt paprikapoeder en 1 tl oregano toe samen met de aubergine. Zet het vuur hoger en schenk nog wat extra olijfolie erbij. Bak de aubergine rondom bruin aan. Blus af met de balsamicoazijn, zet het vuur middelhoog en laat de azijn iets verdampen.

  • Voeg nu de courgette, puntpaprika, knoflook, resterende specerijen en nog een snufje zout toe en bak nog een paar minuten.

  • Schenk de passata in de pan, voeg de olijven toe en roer alles door. Laat 15 minuten pruttelen met de deksel op de pan en nog 10 minuten zonder deksel. Proef na 15 minuten en bepaal of er nog zout bij moet. Eventueel ook een snufje suiker als het zuurtje van de saus nog te veel is. Roer op het laatst de basilicum erdoor en nog een snuf zwarte peper.

  • Halveer, terwijl de groentestoof pruttelt, de kipfilets en leg ze tussen een vel bakpapier. Sla de kipfilets plat met een vleeshamer of zware pan en bestrooi ze met zout en peper.

  • Zet 3 diepe borden klaar; een met volkorenmeel, een met losgeklopt ei en een met een mengsel van de 75 gr panko, 75 gr Parmezaanse kaas en 1 el gedroogde Italiaanse kruiden. Haal iedere filet eerst door de volkorenmeel, klop af, haal door het ei en daarna door het pankomengsel. Druk deze laatste laag goed op de filet.

  • Verhit een koekenpan met een royale laag olijfolie op middelhoog vuur en bak de gepaneerde filets om en om goudbruin. Verdeel op het laatst de mozzarella erover, zet het vuur iets lager en leg de deksel op de pan zodat de mozzarella kan smelten. Strooi vlak voor serveren nog wat gedroogde Italiaanse kruiden erover en garneer met blaadjes basilicum.

  • Serveer de groentestoof met de Parmezaanse kip en wat geroosterd zuurdesembrood.

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • Bereiding: 45 minuten

Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze Parmezaanse kip met Mediterraanse groentestoof! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met BK en Pink Ribbon. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Aubergine,BK,Courgette,Kip,Kipfilet,Mozzarella,Olijven,Paprika,Parmezaanse kaas,Passata,Puntpaprika,Recept,Uitgebreid koken

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.