Bij ons thuis was deze lasagne een grote hit. Zelfs de mensen die normaal niet dol zijn op groene pesto, gingen voor een tweede portie. De combinatie van romige pestosaus, gebakken champignons en zachte courgette is gewoon zó lekker. Echt comfortfood, maar dan nét even anders.
Lasagne met pesto
Ik ben gek op lasagne. Je kunt er eindeloos mee variëren, en het is altijd gezellig om een grote schaal op tafel te zetten waar iedereen van mee eet. Deze keer ging ik voor een groene pesto lasagne, en ik combineerde dat met champignons, courgette en zelfgemaakte bechamelsaus. Het resultaat is een zachte, smeuïge lasagne boordevol smaak, die ook nog eens makkelijk vooraf te maken is.
Of je nu voor een doordeweekse maaltijd gaat of iets lekkers zoekt voor in het weekend: met deze vegetarische lasagne zit je altijd goed. Lekker met een frisse groene salade.
Vegetarische pasta maken
Pasta is een fijn gerecht om vegetarisch te maken.Met een paar goede ingrediënten en een beetje aandacht voor smaak kom je al een heel eind. En dat bewijst deze pesto lasagne met champignons en courgette maar weer eens. Deze wil je echt proberen.
Wat ik zelf zo fijn vind aan dit soort vegetarische ovenschotels, is dat je ze makkelijk van tevoren kunt klaarmaken. Zet de schaal ’s ochtends al in elkaar, en schuif hem later op de dag gewoon de oven in. Ideaal op drukke dagen, of als je gasten krijgt en niet te veel in de keuken wilt staan.
Zo maak je de pesto lasagne met champignons
Begin met het voorbereiden van de groenten. Verhit een beetje olie in een ruime koekenpan en fruit hierin de ui en knoflook aan tot ze zacht en geurig zijn. Voeg daarna de champignons toe en bak ze op middelhoog vuur mee tot ze goudbruin zijn. Als de champignons hun vocht kwijt zijn, mogen de courgetteblokjes erbij. Bak dit alles nog een paar minuten mee tot de courgette zacht begint te worden. Roer tot slot de groene pesto door de groenten en breng het geheel op smaak met peper en zout.
Dan maken we de bechamelsaus. Smelt de boter in een steelpan. Zodra de boter begint te kleuren, voeg je de bloem toe. Roer dit goed door en verwarm het mengsel ongeveer twee minuten mee zodat de bloemsmaak verdwijnt. Voeg daarna beetje bij beetje de melk toe, terwijl je blijft roeren met een garde of houten lepel om klontjes te voorkomen. Blijf roeren tot je een mooie, gladde en dikke saus hebt. Breng ook deze op smaak met peper en zout.
Nu kun je de lasagne gaan opbouwen. Begin met een dun laagje van de pestogroenten op de bodem van een ingevette ovenschaal. Leg hier een laag lasagnebladen overheen, gevolgd door een laagje van de bechamelsaus. Herhaal deze stappen nog een keer zodat je twee mooie lagen krijgt.
Beleg de bovenkant van de lasagne met plakjes mozzarella en bestrooi met geraspte Parmezaanse kaas. Bak de lasagne 30 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven op 200 graden, tot de pasta gaar is en de bovenkant mooi goudbruin is en bubbelt. Laat de lasagne een paar minuten rusten voor je hem aansnijdt – zo blijft hij mooi stevig.
Serveer direct, eventueel met een frisse salade of wat knapperig brood. Smullen maar!