Vegan recepten van Francesca Kookt



Heb je weleens dukkah geproefd? Deze Midden-Oosterse specerijenmix zit boordevol smaak en is verrassend veelzijdig in de keuken. Oorspronkelijk komt dukkah uit Egypte en wordt het traditioneel gegeten als dip met brood en olijfolie. Je doopt een stuk flatbread eerst in olijfolie en daarna in de dukkah. Simpel, maar zó

20 minuten



Samenwerking – Ik maakte laatst bruschetta’s met de overgebleven saus van deze Spaanse albóndigas en dat was zó ontzettend lekker dat ik ook een variant wilde maken waarvoor je niet eerst een pan vol gehaktballetjes hoeft te maken ;-). Nou, gelukt hoor! Want met de Heinz Tomato Frito® Basil heb

27 minuten



Voor de drukke dagen binnen ons gezin ben ik dol op avondmaaltijden waar alles in zit qua goede voedingsstoffen en die makkelijk voor te bereiden zijn. Deze parelcouscous met tomaten-paprikasaus, geroosterde bloemkool en kikkererwten valt daar zeker onder. Ik maak ‘m al op zondag en bewaar ‘m vervolgens in de

45 minuten



Als je aan Sicilië denkt, komen de pure smaken van de Middellandse Zee al snel naar boven. En daar, midden in die rijke culinaire traditie, staat caponata op een voetstuk. Dit iconische gerecht is een heerlijke zoetzure groentestoof met aubergine in de hoofdrol. Het is een smeltkroes van smaken en

1 uur



Een aantal maanden geleden was ik op Curaçao voor een persreis. De lokale eetcultuur stond centraal tijdens deze reis en zo gebeurde het dat we ’s ochtends vroeg als ontbijt een zalige soep (sopi) aan het eten waren bij Nacheska. Ze serveerde daar een pika bij die zo lekker was

10 minuten

Banner



Deze ontbijt smoothie met havermout geeft mij ’s ochtends alles wat ik nodig heb om op te starten en om de ochtend mee door te komen: eiwitten, vezels en goede vetten. En je hebt ‘m in 5 minuten gemaakt! Hieronder vind je het recept van mijn ontbijt smoothie met havermout

5 minuten



Deze chili van geroosterde groenten met bruine bonen is een ideaal doordeweeks recept dat zowel voedzaam als makkelijk te maken is. De oven doet het grootste deel van het werk voor je, terwijl jij ondertussen even kunt ontspannen. Daar word ik persoonlijk altijd wel blij van ;-). De geroosterde groenten

50 minuten



Samenwerking – Deze fajita’s met portobello en pompoen zitten bomvol groenten en dat vind ik voor doordeweeks altijd een heel goed idee, zeker nu we na de zomervakantie weer in het school-, werk- en sportritme zitten. Wat ook weer even wennen is trouwens… herkenbaar? ;-). Maar goed, heerlijke fajita’s gevuld

30 minuten



Helemaal verslingerd ben ik aan dit nieuwe borrelhapje. De bloemkool tempura wordt lekker sticky door de kruidige ketjapsaus en combineert perfect met de krokante spicy zeewiersnacks. Als je deze bloemkool tempura gaat maken, is het wel belangrijk dat je de roosjes bloemkool op het laatste moment frituurt. Want zo blijft

35 minuten



Het heeft bij mij lang geduurd voordat ik overnight oats ben gaan waarderen. Maar sinds ik meer maaltijden prep voor doordeweeks heeft ook de overight oats zijn intrede gedaan en geniet ik er enorm van. Ik maak steeds nieuwe variaties met ingrediënten die ik nog in huis heb dn deze

10 minuten



Wanneer er weer tuinbonen in het seizoen zijn, begin ik heel snel te doppen. Dubbel doppen om precies te zijn, want als ook het stugge vliesje van de tuinboon is verwijderd, smaakt deze het allerlekkerst. Met de allereerste oogst die ik in huis haalde, maakte ik onlangs deze minestrone met

45 minuten



Deze spaghetti met geroosterde aubergine en basilicum is niet alleen bijzonder lekker, maar zit ook nog eens boordevol vezels. Als dat geen win-win situatie is! Sinds ik mijn voedingspatroon heb omgegooid eet ik veel meer vezels op een dag. Die haal ik enerzijds uit groenten en fruit, pitten, zaden en

1 uur



Samenwerking – De lekkerste lunch tortilla’s maak ik sinds kort met de nieuwe Oat Tortilla’s van Santa Maria! Deze zachte tortilla’s zijn gemaakt met 38% havermeel en bevatten daardoor meer vezels (11 g vezels per 100 gram) dan reguliere tortilla’s (2,5 g vezels per 100 gram). Ze hebben zelfs meer

15 minuten



Peulvruchten zijn een geweldige toevoeging aan salades en ik strooi er daarom rijkelijk mee in mijn saladeschalen! Deze kikkererwtensalade is een van mijn laatste creaties en die ga ik deze lente en zomer nog wel vaker maken, want de smaak was top! Lekker fris, kruidig en helemaal in balans door

45 minuten



In de hectiek van het dagelijkse leven wordt het ontbijt vaak vergeten, toch? Maar wat als ik je vertel dat er een makkelijke, gezonde én lekkere oplossing is die je ochtendroutine kan verbeteren? Dat is waar mijn zelfgemaakte chocolade muesli om de hoek komt kijken. Je hebt ‘m heel snel

15 minuten



Toen ik het recept van deze chocolade babka met pecannoten in het kookboek Heel Holland Bakt Vegan zag staan, wist ik direct dat ik deze wilde bakken. Babka is een zoet gevlochten brood wat qua structuur een beetje op briochebrood lijkt. Traditioneel maak je deze met veel eieren, boter en

5 uur 40 minuten



Soms neem je een hap van iets en daarna kun je niet meer stoppen met eten. Dat overkomt me eigenlijk vrij vaak, maar toen ik plaats nam aan de eettafel van Hilal, beter bekend als Moons Kitchen, was ik verloren. Alles wat op tafel stond was buitengewoon lekker, maar haar

1 uur 10 minuten



Deze snelle tomatensalade met sjalot en oregano is geïnspireerd op de tomatensalade die we in de Algarve altijd geserveerd kregen bij de piri-piri kip. Op de saladeschaal vond je verse, zeer smakelijke plakjes tomaat die gecombineerd werden met rauwe ui, gedroogde oregano, olijfolie en rode wijnazijn. Wat fantastisch smaakte bij

15 minuten



Op de camping is het heel verleidelijk om iedere ochtend verse croissants en ander lekkers te halen voor het ontbijt. Maar na een week kun je mij dan wegdragen met een opgeblazen buik ;-). En daar ben ik niet alleen in, ontdekte ik de laatste keer dat we er waren.

10 minuten



Prei van de barbecue is een van de makkelijkste groentegerechten die je op de barbecue kunt bereiden. Het enige wat je nodig hebt is een brandende barbecue en een paar stengels prei. Je legt de stengels in z’n geheel op een rooster en daarna blaker je de buitenkanten mooi zwart

30 minuten



Peterseliepesto is een heerlijke variatie op de klassieke basilicumpesto. Ik maakte mijn pesto met platte peterselie en voegde nog pistachenoten en citroenrasp toe. Wat geweldig combineerde met de aromatische kruiden. Platte peterselie en krulpeterselie zijn twee veelvoorkomende soorten peterselie. Platte peterselie heeft gladde, platte bladeren terwijl krulpeterselie gekrulde, decoratieve bladeren

10 minuten



Wortelsoep is een heerlijke en gezonde soep die in de basis met maar heel weinig ingrediënten gemaakt wordt. Met wortels, ui, knoflook kom je namelijk al een heel eind. Maar als je daar nog wat smaakmakers aan toevoegt, word je wortelsoep nog veel spannender. Ik maakte van de wortelsoep met

45 minuten



Mijn liefde voor knoflook is zo groot dat er wel een paar bollen per week doorheen gaan. En als ik gefrituurde knoflook maak, kan ik me bijna niet bedwingen om het achter elkaar op te eten. Nog voordat het ooit op mijn gerecht terecht komt als topping ;-). Gefrituurde knoflook

15 minuten