Vis ovenschotel met schelvis, verse groenten en een dakje van aardappelpuree – Francesca Kookt

Samenwerking – Vrijdag Visdag is terug van weggeweest, en hoe! Ik maak deze vrijdag een heerlijke vis ovenschotel geïnspireerd op de Briste ‘fish pie’. Je kunt er verschillende soorten vis in combineren en ik ga voor een heerlijke vis uit de Noordzee van dit moment: schelvis. Lekker met wat Hollandse …

Samenwerking – Vrijdag Visdag is terug van weggeweest, en hoe! Ik maak deze vrijdag een heerlijke vis ovenschotel geïnspireerd op de Briste ‘fish pie’. Je kunt er verschillende soorten vis in combineren en ik ga voor een heerlijke vis uit de Noordzee van dit moment: schelvis. Lekker met wat Hollandse garnalen, maar ook kappertjes doen het goed.

De schelvis combineer ik met prei, verse suikermais uit het seizoen, bloemkool en een dakje van zoete aardappel en gewone aardappel met geraspte kaas. Een geweldige maaltijd om de drukke week mee af te sluiten. En die maak ik natuurlijk net even wat voedzamer dan normaal. Sowieso past vis perfect in ons voedingspatroon thuis en door te kiezen voor goede vissoorten uit het seizoen maak je ook nog eens een duurzame keuze. De Viswijzer en de MSC (wilde vis)/ASC (duurzame kweek) keurmerken helpen je daarbij.

Meer inspiratie voor Vrijdag Visdag? Hier vind je al mijn recepten!

Ingrediënten

  • 400 gr kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • 400 gr zoete aardappels, geschild en in stukken
  • zout
  • olijfolie
  • 2 tl grove mosterd
  • zwarte peper
  • 100 gr cheddar, geraspt
  • 1 prei, in dunne ringen
  • 1 maiskolf, korrels van de kolf gesneden (of 1 klein blikje maiskorrels)
  • 400 gr bloemkool, in kleine roosjes
  • 2 tl gemalen korianderzaad
  • 500 gr schelvisfilet
  • 250 ml ongezoete amandelmelk + 1 el
  • 2 teentjes knoflook, geplet
  • 1 el maizena
  • 150 gr light roomkaas
  • handje verse platte peterselie fijngehakt
  • handje verse dille fijngehakt
  • 50 – 100 gr Hollandse garnalen, of vervang door 2 el afgespoelde kappertjes

Aan de slag!

35 minuten

Oventijd + rusten 45 minuten

  • Verwarm de oven voor op 200 graden (onder- en bovenwarmte) en zet een grote ovenschaal klaar die je heel licht invet met olijfolie. Ik doe dat altijd met een velletje keukenrol.

  • Kook de beide aardappel soorten in 15 minuten gaar in gezouten kokend water. Giet af, doe ze terug in de droge, hete pan laat een paar minuten uitstomen zodat het vocht verdampt. Stamp ze daarna tot puree met 2 el olijfolie en 2 tl grove mosterd en breng op smaak met zout en peper. Voeg optioneel extra olijfolie toe als je puree smeuïger wilt. Roer op het laatst de 100 gr cheddar erdoor.

  • Verhit een hapjespan en bak de preiringen voor een paar minuten met olijfolie en een snuf zout. Voeg de maiskorrels en bloemkoolroosjes toe samen 2 tl gemalen korianderzaad en bak nog 5 minuten.

  • Snijd ondertussen de schelvis in grove stukken. Schenk de 250 ml amandelmelk in een pannetje en voeg de geplette teentjes knoflook toe samen met een snuf zout en peper. Breng aan de kook en draai daarna het vuur gelijk terug naar laag. Doe de stukken schelvis in de pan en laat 5 minuten pocheren. Schep de vis en knoflook daarna uit de pan met een schuimspaan en zet het vuur uit.

  • Roer de maïzena door 1 el koude amandelmelk tot een glad papje. Voeg dit toe aan de warme melk in de pan en laat op laag vuur indikken. Roer de light roomkaas erdoor tot een romige saus ontstaat. Hak de zachte knoflook ook fijn en voeg toe samen met de peterselie en dille (hou een klein beetje kruiden achter voor garnering). Roer goed door en proef. Het mag goed op smaak zijn dus voeg eventueel nog extra zout of peper toe.

  • Voeg de saus toe aan de gebakken groenten samen met de Hollandse garnalen en roer alles rustig door elkaar. Schep daarna over in de ovenschaal.

  • Verdeel de aardappelpuree gelijkmatig over de vulling en maak een paar mooie swirls of strijk glad.

  • Bak de vis ovenschotel 30 – 35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is. Wil je een extra bruin, licht krokant laagje? Zet de grill dan de laatste 5 minuten aan.

  • Laat de ovenschotel 10 minuten rusten voordat je ‘m serveert. Strooi er nog wat verse kruiden over die je had bewaard.

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 – 6 personen.
  • Naast schelvis kun je ook andere stevige witvis soorten gebruiken. Vraag aan je visboer wat er in het seizoen is.
  • Je kunt de vulling en puree 1 dag van tevoren maken. Bewaar apart in de koelkast en zet de ovenschotel vlak voor het eten in elkaar. Restjes kun je de volgende dag ook prima weer opwarmen in de magnetron.
  • Serveer de ovenschotel met een frisse salade van seizoensgroenten met een beetje olijfolie, witte wijnazijn en optioneel nog wat extra kruiden die je wellicht nog in huis hebt.
  • Bereiding: 35 minuten + Oven: 35 minuten + Rusten: 10 minuten

Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze vis ovenschotel! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Dit is een samenwerking met de Rijksoverheid. Lees ook hier mijn disclaimer.

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.