Volkoren spaghetti met geroosterde groenten en walnoten – Francesca Kookt

Deze volkoren spaghetti met geroosterde groenten heeft, al zeg ik het zelf, een onweerstaanbare saus die je wilt blijven eten. De truc zit ‘m in het roosteren van de groenten met heel veel smaakmakers. En daarna ga je ‘m ook nog eens een keer stoven met ui, knoflook en tomatensaus. …

Deze volkoren spaghetti met geroosterde groenten heeft, al zeg ik het zelf, een onweerstaanbare saus die je wilt blijven eten. De truc zit ‘m in het roosteren van de groenten met heel veel smaakmakers. En daarna ga je ‘m ook nog eens een keer stoven met ui, knoflook en tomatensaus. Zo wordt het een umamibom die je combineert met volkoren spaghetti. Want hier thuis houden we van vezels!

Ik top deze spaghetti met geroosterde groenten af met geroosterde walnoten en Parmezaanse kaas. Dit is echt een lievelingsgerecht van ons hele gezin geworden. En als je nou slim bent, maak je gelijk een dubbele batch van de saus en vries je een deel in. Zo heb je altijd een voedzame basis in huis. Geniet ervan!

Meer volkoren recepten? Hier vind je meer inspiratie!

Ingrediënten

  • 2 aubergines, in kleine blokjes
  • 1 courgette, in kleine blokjes
  • 2 tl gerookt paprikapoeder
  • 2 tl gedroogde oregano of 1 el fijngehakte verse oregano
  • 1 tl knoflookpuree
  • zout
  • olijfolie
  • 80 gr walnoten (onbewerkt)
  • 400 gr volkoren spaghetti
  • 1 flinke ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 pakje (à 350 gr) tomato frito of 1 blik (à 400 gr) gepelde tomaten
  • zwarte peper uit de molen
  • 1 blok Parmezaanse kaas
  • oven met bakblik

  • bakpapier

  • flinke hapjespan of braadpan

  • Verwarm de oven voor op 200 graden en bekleed een bakblik met bakpapier.

  • Verdeel de blokjes aubergine en courgette over het bakpapier. Klopt 1 tl gerookt paprikapoeder, 1 tl gedroogde oregano, 1 tl knoflookpuree en ½ tl zout door 2 el olijfolie en schenk dit over de groenten. Meng goed door elkaar, verdeel de groenten gelijkmatig en zet het bakblik 30 minuten in de oven.

  • Rooster de 80 gr walnoten in een droge pan tot ze gaan geuren (duurt een paar minuten), schep uit de pan, laat afkoelen en hak grof.

  • Zet 10 minuten voordat de groenten klaar zijn een flinke hapjespan of braadpan op het vuur en fruit de ui en knoflook voor 10 minuten op laag vuur in 2 el olijfolie met een snufje zout. Roer regelmatig om en laat niet verkleuren (zet dan het vuur lager). Voeg halverwege nog 1 tl gerookt paprikapoeder toe.

  • Als de groenten klaar zijn, schep je die door de ui en knoflook. Voeg ook de tomato frito toe, breng even aan de kook, draai daarna het vuur weer lager en laat circa 10 – 15 minuten pruttelen.

  • Kook in die tijd de volkoren spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking (in gezouten water) tot beetgaar. Schep de spaghetti daarna met aanhangend vocht over in de groentensaus en meng. Voeg extra pastawater toe naar wens om de saus nog smeuïger te maken. Proef en voeg eventueel nog zwarte peper toe naar smaak.

  • Serveer de spaghetti met een royale hoeveelheid geraspte Parmezaanze kaas en wat geroosterde walnoten. Mocht je verse oregano in huis hebben dan is een handje fijnhakken en mengen door de geroosterde walnoten ook een heel goed idee!

  • Met dit recept maak je een hoofdgerecht voor 4 personen.
  • De saus is perfect om in te vriezen, dus maak vooral een dubbele batch.
  • Bereiding: 55 minuten (incl. oven)

Eet smakelijk, ik hoop dat je gaat genieten van deze volkoren spaghetti met geroosterde groenten! Laat je het me weten door een review achter te laten? Dat kan helemaal bovenaan het recept door op de sterren te klikken. Een toelichting op je rating is fijn, maar niet verplicht.

Recept: Francesca, Fotografie: DeedyLicious

Categorieën

Tags

Heb je een vraag over dit recept of over iets anders? Stuur een bericht via het contactformulier of neem contact op via Facebook of Instagram.