Witlof ovenschotel met ham en kaassaus

Witlof ovenschotel met ham en kaassaus. Yes, dit is mijn persoonlijke favoriet hoor. Een romig witloflaagje met daarop aardappelpuree gegratineerd met kaas. Smullen! 

Dit recept ontwikkelde ik afgelopen jaar voor Beemster kaas. Ik heb dit recept gedeeld in een video op Instagram en TikTok. Omdat het zo’n topper is vind ik dat hij niet mag ontbreken hier op de website.

Scroll naar beneden voor de receptkaart met het uitgewerkte recept van de witlof ovenschotel met ham en kaassaus.

Witlofschotel met ham en kaassaus

Witlof uit de oven

Ik ben dus dol op witlof met ham en kaas uit de oven. Zacht gegaarde witlof omwikkeld met ham en daarop een lekker krokant kaaskorstje. Mij mag je ervoor wakker maken.

Voor Beemster kaas ontwikkelde ik een nieuwe variant op mijn favoriet uit de oven. Met aardappelpuree en Beemster kaassaus.

Witlof ovenschotel met ham en kaassaus

Wat mij betreft is dit de ultieme witlof ovenschotel met kaas. Van Beemster Belegen maken we met ham en bieslook maken we niet alleen een lekkere kaassaus, ook gebruiken we het om de schotel te gratineren.

Wat goed is om te weten: het duurt misschien iets langer om deze witlof ovenschotel met ham en kaassaus te maken dan je van mij gewend bent. Maar ik zeg je, het is het waard. De kaassaus past perfect bij de gebakken witlof en aardappelpuree.

Witlofschotel met ham en kaassaus

Witlof ovenschotel met ham en kaassaus maken

De aardappelpuree maken we eigenlijk heel simpel van gekookte aardappelen met mosterd en zout en peper. Reepjes witlof bakken we in een pan met olie rondom aan.

Ondertussen maken we de saus door boter te smelten in een pannetje. Hier gaat de bloem bij en dit roeren we door tot een roux ontstaat. Beetje bij beetje voegen we de melk toe tot een saus ontstaat. Breng op smaak met zout en peper en roer de geraspte kaas door de saus samen met reepjes ham en fijngesneden bieslook.

De gebakken witlof verdelen we over de bodem van een ingevette ovenschaal. Hieroverheen verdelen we de kaassaus en daarop de aardappelpuree. Maak de schotel af met extra plakjes kaas.

Gratineer de schotel 25 minuten in de oven, en serveer de schotel hierna direct. Ik zou zeggen, geniet ervan!

Witlof ovenschotel met ham en kaassaus